(15.04.04)

 

14-årig jente angrep barnevernsarbeider med kniv

 

Den 15. april meldte den svenske avisa Expressen at en 14 år gammel jente, som skulle hentes tilbake til fosterhjemmet etter påskeferie hjemme hos moren, angrep og stakk en barnevernsarbeider i halsen med kniv.

14-åringen var en fin og grei jente, og var ikke tatt fra moren på grunn av egen atferd. Heller ikke hadde hun misbruksproblematikk. Hendelsen omtales derfor som helt uforutsett.

Sosialsjefen Sven-Erik Söderlund i Skövde sier: - Det här är en lugn och fin tjej. Händelsen är helt oförklarlig. 14-åringen ble umiddelbart plassert på lukket institusjon.
 

14-årig flicka högg social-sekreterare i halsen
Av Marie Hultén. (Expressen 15.04.04)

BarnasRett.no forutser at det svenske barnevernet vil påstå at jentas mor er skadelig for henne. På lukket og isolert sted vil de gjøre alt de kan for å hjernevaske jenta, noe som kan synes å virke (jf. den norske barnevernorganisasjonen Landsforeningen for barnevernsbarn). Det er ingen grunn til å forvente at barnevernsmyndighetene tar noen grad av selvkritikk i forhold til hva de har utsatt denne jenta for i utgangspunktet.

Det synes som noe virker svært fordummende innenfor sosialetaten. De er overrasket, kan ikke forstå osv. når det kommer til hendelser der ofre for barnevernet (barn, unge eller voksne) truer sine plageånder.

Vi andre forstår! Vi skjønner at 14-åringen slett ikke ville tilbake til fosterhjemmet, at hun ønsket å være hos sin mor, og at hun har erfaring med et barnevern som minst av alt lytter til sine brukere. Hun – og mange med henne – vet at det ikke nytter å argumentere overfor barnevernet for sine ønsker. De er totalt døve og uten respekt for de menneskene som de får makt over.

Vi er redde for at vi vil få se flere slike dramatiske utfall mot barneverntjenesten og den enkelte sosialarbeider. Mange er så desperate av sorg og savn etter sine familiemedlemmer at de kan utgjøre et reelt sikkerhetsproblem. 


Se også:

Fosterhjemsbarn styrer selv hvor de vil bo
Barnevernsbarn flytter hjem – barnevernet maktesløse.
Barn som vil ut av fosterhjem og tilbake til egne foreldre, får ofte viljen sin selv om det ikke er det beste for barna – i følge barnevernet (Aftenposten 05.04.04)

- Barnevernet står ofte maktesløse når ungdom vil flytte ut av fosterhjemmet. Selv om de velger å flytte hjem til dårlige fungerende foreldre eller på en hybel, er det lite å gjøre, sier sjefpsykolog Toril Havik ved Barnevernets utviklingssenter på Vestlandet.


Havik forstår åpenbart ikke viktigheten av biologiske bånd, hvordan slektninger lengter etter og trenger hverandre. For barn og unge utgjør sjelden ”dårlig fungerende foreldre” en trussel mot deres sikkerhet; det er hos disse de føler seg elsket, og det er hos dem de vil være.

******