Den private institusjonen Oppatt O Atte AS
tvangsstengt

 

Notodden: Omfattende bruk av ufaglært arbeidskraft, mangelfullt tilsyn med ungdom med atferdsproblemer og tvilsomme utenlandsturer ligger til grunn for at tilsynsmyndighetene til slutt så nødt til å nedlegge institusjonen Oppatt O Atte AS.
Men før den tid rakk eierne å tjene gode penger på blant annet Østfold fylkeskommune.


Utdrag fra tilsynsrapporten 2003:

* Ved første tilsyn fant fylkesmannen ingen institusjon på oppgitt adresse.

* Tre ungdommer med alvorlige atferdsvansker viste seg å bo alene på hybler i byen.

* Mannen som ledelsen hevdet var faglig ansvarlig, insisterte på at han ikke ville være det. Han tok avstand fra plasseringene på Notodden.

* Turnusplanen viste at bare én person skulle ta seg av de tre ungdommene i byen. En av bakvaktene bodde i Bergen, en annen i Fredrikstad.

* I juli slo så barnevernet i 17-åringens hjemkommune alarm etter å ha snakket med gutten som reiste alene fra Thailand.
 

Tok med våpen fra barnevern-tur til Thailand
Det private barnevernet sendte 17-åringen alene hjem fra Thailand (VG 09.03.04)

Fikk 810.000 kroner av Østfold fylkeskommune
Driften ved Oppatt O Atte var så uforsvarlig at barnevernsinstitusjonen nå er tvangsavviklet (Fredriksstad Blad 24.03.04)

Fylte kofferten med våpen på barnevernstur
Barnevernet sendte en 17-åring med alvorlige atferdsvansker på dykkertur til Thailand. Flyturen hjem måtte han foreta alene. Det gikk ikke bra: I en kontroll på Gardermoen avdekket politiet at 17-åringen var i besittelse av en batangakniv, en springkniv, fire slåsshansker og en teleskopbatong (Fredriksstad Blad 24.03.04)

- Helt hårreisende
Leder for barnevernet i Fredrikstad, Bente Bjørkmann, er sjokkert over den private institusjonen Oppatt O Atte AS som sendte en 17-åring på dykkertur til Thailand (Fredriksstad Blad 25.03.04)

Kjøpte plasser for 70 millioner kroner
I 2002 kjøpte Østfold fylkeskommune plasser for hele 70 millioner kroner.
– Døgnprisen for en enkelt plass ligger ofte på mellom 2700 og 4500 kroner, forteller Jan-Erik Andersen i Statens barnevern og familievern (SBF) (Fredriksstad Blad 25.03.04)

Sviktende tilsyn av de private barnevernsaktørene
Østfold kjøper barnevernsplasser av private aktører for svimlende 70 millioner kroner i året. Men kontrollen svikter fundamentalt. I fjor rakk Fylkesmannen i Østfold – som har ansvaret for tilsyn med private barnevernsinstitusjoner – kun å gjennomføre 65 prosent av kontrollbesøkene de er pålagt (Fredriksstad Blad 25.03.04)