ADHD - en omstridt diagnose

 

Stadig flere barn får diagnosen ADHD. Dette er barn som er hyperaktive og som har vanskeligheter med å tilpasse seg på skolen. Det er blitt mer og mer vanlig å "behandle" disse barna med det narkotiske stoffet Ritalin.
Det diagnostiske grunnlaget for diagnosen er imidlertid uklart, og behandlingsformen svært omstridt.

 

4 åring med ADHD medisinert i hjel
Ei jente på 4 år fikk diagnosen ADHD, nå er hun død på grunn av medisiner (Aftenposten 24.04.08). Hva er ADHD og hva kommer denne ”sykdommen” ifra? Skjer dette kun med ADHD diagnostiserte eller er det en rød tråd i dette? (NetworkMarketing.no 05.06.08)

Ritalin hindrer veksten av hjernen
Denne artikkelen om ADHD er lang. Over 10 sider. Kunnskapen den formidler er imidlertid viktig. Alle bør lese den fordi den viser hvordan myter om psykiske sykdommer ble skapt. Alle som har barn med såkalt ADHD MÅ lese artikkelen. Den forklarer hva Ritalin og annet gjør med barn. Du får også informasjon om hvordan du kan gi "ADHD-barna" en høyere livskvalitet. Artikkelen viser hvordan pengesterke multinasjonale firma skaper et kunstig behov for medisin gjennom å oppkonstruere diagnoser. I dette tilfellet ADHD. Skadevirkningene er det ingen som kjenner til fulle. Av Aild Holta. (R-v-b 03.06.08)

ADHD – feilbehandling av barn som oppfører seg ”annerledes”
Skolebarn dopes ned med narkotiske medisiner, men det finnes gode metoder som hjelper. (Alternativ.no 04.01.08)

Selger amfetamin-liknende ADHD-medisin til medelever
Ritalin-alarm på norske skoler. Også Bjørn Grødal ved barnevernstjenesten i Nordstrand bydel kan bekrefte enkelte tilfeller av at ungdom med ADHD har solgt medisin til jevnaldrende. Det samme forteller assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen Knut Halvard Bronder. (Dagbladet 26.10.07)

Feil-diagnostisering av barn
De siste årene, det vil si fra siste halvdel av 90-tallet og frem til i dag, har økningen i bruken av ADHD-medisinene Conserta og Strattera, og Ritalin, vært formidabel. Ifølge de siste tall økte omsetningen av ADHD-medisiner med 71 prosent fra 2004 til 2006. Kan det da være slik at analyser av problematisk atferd blant barn og ungdom, i økonomisk og forskningssammenheng i for stor grad har blitt kanalisert inn i psykiatrien? Av Roger Sommerseth, sosialarbeider. (Nordlys 18.07.07)

Pedagogene er problemet
Hvem bestemmer når medisinering av skolebarn er vellykket? Av Joar Tranøy. (Morgenbladet 17.08.07)

Færre har ADHD
Ny forskning viser at bare to prosent har ADHD mot fire til fem prosent som først var antatt. Det viser seg også at ADHD i større grad er knyttet til barnets biologisk tilstand, enn sosiale faktorer som familiemønster. (Bergensavisen 21.05.07)

Fakta om ADHD-drogen Strattera
Föräldrar som ställs inför en psykiatriker som vill ge deras barn ADHD-drogen Strattera bör känna till följande. Av Janne Larsson. (jannel.se mai 2007)

The children drugged for being naughty
Countless children labelled hyperactive are being subdued with drugs like Ritalin. But many experts think they're just naturally boisterous - and those needless pills are causing terrifying side-effects. (Daily Mail 20.03.07)

Elsa Wendel Adalbéron om AD/HD og medisinering
Alternative opplysninger om diagnosen, medisinering og bivirkninger.

The great ADHD myth
The psychiatrist who identified attention deficit disorder - the condition blamed for the bad behaviour of hundreds of thousands of children - has admitted that many may not really be ill. (thisislondon.co.uk 10.03.07)

The Drugging of our Children (Gary Null)
Michael Moore i ny film om "symptomene på ADHD". (Google Video 20.10.05)

ADHD-industrin
Av Janne Larsson.

Dramatisk økning
Medisineringen av barn med diagnosen ADHD har eksplodert de siste årene. I fjor brukte i underkant av 14.000 unge under 20 år legemidler til behandling av ADHD. Ifølge tall fra Norges Apotekerforening økte omsetningen av ADHD-medisiner med 71 prosent fra 2004 til 2006. (Aftenposten 07.03.07)

Eksplosiv økning i salget av ADHD-medisiner
Stadig flere barn og unge får ADHD-medisiner. I fjor ble det omsatt hele 7,1 millioner døgnsdoser, som er 20,2 prosent mer enn året før. ADHD-foreningen er fornøyd med utviklingen. (Helserevyen 30.01.07)

Ritalin Bill "Not Perfect, but Good Step for Parents"
After a five-year battle, parents' rights advocates got a victory late Friday when Governor Huntsman signed the so-called "Ritalin Bill." Two governors previously vetoed the bill, before this year's compromise made it into law. Though not perfect, Sandra Lucas of the Citizens Commission on Human Rights says it's a big step for parents who do not want to medicate their children. The measure prohibits teachers from requiring that a student with behavioral problems be medicated as a condition of class participation. (kcpw.com 12.03.07)

"Learning Disorder"? Just Say No!
"ADD" and "ADHD" are fictions. They are nothing less than self-fulfilling pseudo-diagnoses, used as an excuse to give children powerful drugs so they can be fitted into the unnatural environment of a classroom. By Jan Hunt. (27.03.06)

Fryktet drap på søsteren
I går vitnet Svein Martin Nesje mot sin tidligere kamerat, som i Lister tingrett står tiltalt for å ha drept søsteren hans. - Fortvilet far: Far til tiltalte fortale i retten om sønnens tøffe oppvekst. Selv om diagnosen først ble stilt senere, hadde han hele tiden mistanke om at gutten hadde ADHD. - Da han hadde sine mange utbrudd kunne han knuse og ødelegge alt rundt seg. Da han som 14-åring mistet moren sin, fikk han det enda vanskeligere. Han fant på mye tull, og gikk ut og inn av barnevernsinstitusjoner. I en alder av 26 år har han ennå ikke fått fullført niårig grunnskole, sier faren. (Fædrelandsvennen 25.04.06)

ADHD-kurs virker
Frustrerte foreldre opplever halvering av konflikter med egne ADHD-barn etter kurs. Enkle grep gir mindre kjefting og mer positive "neibarn". (Aftenposten 20.03.06)

ADHD - en tung arv
Jeg har selv stiftet familie, og nå bærer jeg på en slags skyldfølelse både overfor min kone som jeg er skilt fra, og barna mine. Jeg trodde at den arven av ADHD som jeg hadde fått med meg fra min far, skulle stoppe hos meg. Men slik ble det ikke, forteller Gunnar Gjengset. - Slik er det også når jeg merker at andre vil knytte seg til meg. Da reagerer jeg med å trekke meg unna. Jeg følte at det var noe galt med meg. Jeg hadde en uro som jeg tror jeg har fått med meg fra min far, fordi jeg gjenkjente meg selv i ham. Jeg forsøkte å få kontakt med ham uten at det lykkes. Jeg hungret etter det, sier han. (Nrk 10.03.06)

Psykologi-spesialist på ville veier?
Med stigende uro leste jeg psykologispesialist Espen Idås' kronikk i BT forleden. Idås ... begår et overtramp ved at han legger altfor stor vekt på barnets oppvekstmiljø som årsak til konsentrasjonsproblemer og hyperaktivitet. Det er altså etter Idås' mening familien som har «skylden» for ADHD-barns atferd. Denne holdning gjennomsyrer hele Idås' kronikk og må oppleves som stigmatiserende og belastende for de familier som har barn med ADHD - «man må heller se barnets oppførsel som en selvbeskyttende reaksjon på miljøet som omgir det», skriver han. Ja, hadde det bare vært så vel, så kunne man fjernet disse barna fra familien sin og, vips, så var de friske igjen! Intet hadde vært bedre, men slik er nå engang ikke virkeligheten. Det burde en som selv hevder å være psykologispesialist vite. Av Asle Strønen. (Bergens Tidende 04.03.06). BR: Leserinnlegget har fullstendig rett i sin kritikk av den populære trenden i psyko-sosiale kretser: at miljøet (foreldrene, ifølge disse profesjonene) "har skylden". Vi ser mange tragiske barnevernsaksjoner som resultat av denne lettvinte og farlige overtroen. Men selv hvis ADHD dreier seg om en sykdomstilstand av biologisk natur, er det ikke gitt at medisinering med Ritalin er det riktige, og det kan reises spørsmål om selve diagnosen på så mange barn er riktig.

Medisinering av barn
BARNEPSYKIATRI: For ti år siden var det innenfor barnepsykiatrien nesten et tabu å medisinere barn. Av Per Are Løkke, spesialist i klinisk barnepsykologi. (Dagbladet 10.03.06)

Fikk hjertestans av ADHD-medisin
To unge norske gutter har fått hjertestans etter å ha brukt ADHD-medisinene Concerta og Dexedrin. (VG 09.03.06)

To hjertestans med ADHD-medisin
To norske ADHD-pasienter har fått hjertestans etter å ha brukt ADHD-medisinene Concerta og Dexedrin. (Dagens Medisin 09.03.06)

ADHD-medisinering i uheldig lys
ADHD-foreningen og landets mest anerkjente psykiater innen ADHD har hatt nære forbindelser til legemiddelprodusenten Eli Lilly. (Helserevyen 08.03.06)

Krever ADHD-svar om en uke
Helseminister Sylvia Brustad vil ha full gjennomgang av ADHD-praksisen i Norge. Åtte av ti barn med ADHD får medisiner, noe Statens kompetansesenteret for ADHD i dokumentaren sier de er positive til. Men det er ikke helseminister Sylvia Brustad. Hun reagerer på økningen og at vi bruker mye mer medisiner enn for eksempel Sverige. Også koblingen mellom legene og legemiddelindustrien skal undersøkes. (TV2 Nettavisen 03.03.06)

Overlege trikset med ADHD-tall
Avdelingsoverlege Nils Olav Aanonsen ved avdeling for voksenrehabilitering ved Ullevål universitetssykehus hevdet i en kunnskapsstudie offentliggjort i 2004 at Ritalin gav voksne med ADHD et bedre liv. Men så viste det seg at overlegen lot være å ta med 70 prosent av forsøkspersonene da han trakk sine konklusjoner. (TV2 Nettavisen 02.03.06)

Tette bånd til industrien
Overlege Pål Zeiner er svært positiv til medisinering av ADHD-barn og er samtidig legemiddelindustriens favoritt som foreleser. Zeiner er overlege på sykehuset Buskerud, i det fylket i landet som bruker mest medisiner i behandlingen av ADHD. (TV2 Nettavisen 28.02.06)

- Livsfarlig medisin til barn
Hver dag får 12000 ADHD-barn i Norge narkotiske medisiner for å bli mer medgjørlig. Bivirkningene er livsfarlige, men norske eksperter vil øke medisineringen. Hjerteflimmer, angst, depresjoner, dødelige leverskader og selvmordsforsøk er blant bivirkningene man risikerer ved bruk av de mest vanlige ADHD-medisinene. Bivirkningene er livsfarlige, men eksperter vil øke medisineringen. (TV2 Nettavisen 27.02.06)

Norge på pilletoppen
Ingen land gir ADHD-barn så mye beroligende piller som Norge. (Tv2 "Dokument 2", 27.02.06)

FN bekymret over ADHD-medisinering
I løpet av de ti siste årene har bruken av ADHD-medisiner blant barn og unge skutt i været. Bruken er tidoblet siden 1996. FNs narkotikaorgan er bekymret for den sterke økningen i Norge, som er enestående i europeisk sammenheng. (Tv2 "Dokument 2", 26.02.06)

Eli Lilly's Strattera - 130 reports of suicidality in one month
A not released discussion paper from the British medical agency (MHRA) reveals 130 reports of suicidality in one month from treatment with Strattera. In addition the paper tells about 766 spontaneous reports of cardiac disorders and 172 of liver injury, and about 20 completed suicides. (Press Release 16.02.06)

Kjemisk krigføring mot ADHD
- Ritalin og andre medikamenter gir ingen tilfriskning, de bare sementerer tilstanden resten av livet. Men slike midler kastrerer brukeren mentalt, slik at han (og i stigende grad hun) ikke er til utilbørlig genanse for omgivelsene. Av Gunnar Gjengset. (Aftenposten 14.02.06)

Urolige gutter sykeliggjøres
For mye stillesitting i skolen er med på å sykeliggjøre urolige, friske gutter. - Barnemishandling satt i system, sier førstelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Per Aunet. Han stiller seg svært kritisk til eksplosjonen av ADHD-tilfeller og økt medisinering. (Trønder-Avisa 14.02.06)

Blir presset til ADHD-diagnose
Urolige barn med atferdsproblemer får medisiner for å sitte stille i klassen. Foreldre føler seg presset av leger og skolen til å godta en ADHD-diagnose. (Dagsavisen 14.02.06)

– Ansvarsfraskrivelse
– Det er et etisk problem når krevende og urolig barn sykeliggjøres og påklistres en ADHD-diagnose mens skolen og omgivelsene går fri, sier atferdsforsker Thomas Nordahl. – Det er ingen tvil om at atferdsproblemer som for noen år tilbake ble sett på som variasjoner innenfor normalen, i dag er nok til å få en ADHD-diagnose. (Dagsavisen 14.02.06)

Eksplosjon i bruken av ADHD-medisin
Bruken av ADHD-medisin blant barn og unge eksploderer. På bare ett år har forbruket økt med nær 40 prosent. Storforbrukerne er gutter mellom 10 og 14 år. Eksperter slår nå alarm. Psykologspesialist Per Are Løkke mener utbredelsen i bruken av ADHD-diagnoser er en sykeliggjøring av det som tidligere ble sett på som brysom og vilter gutteatferd. (Dagsavisen 13.02.06)

Ritalin knyttes til dødsfall i USA
Amerikanske helsemyndigheter skal se nærmere på om ADHD-medisinen Ritalin kan knyttes til 25 plutselige dødsfall i USA. (Helserevyen 10.02.06)

Knytter dødsfall til Ritalin
En amerikansk ekspertgruppe vurderer sammenhengen mellom bruken av ADHD-medisinen og 25 plutselige dødsfall. (Dagbladet 09.02.06)

Diagnoseimperiet
3000 norske skolebarn har fått en diagnose som ikke kan kalles annet enn en bløff. Med ADHD-diagnosen går skolesystem og foreldre fri, barna sitter alene igjen med dårlig selvtillit og noen amfetamin-tabletter. Av Joar Tranøy, psykolog og forsker. (21.11.02)

Norsk fiskeolje mot ADHD
En norsk fiskeolje kan hjelpe barn med store lærevansker og ADHD, viser flere undersøkelser. (VG 20.10.05)

ADHD - til skrekk og advarsel
Mange barn har fått og får i disse tider diagnosen ADHD. Dette er barn som er hyperaktive eller som har vanskeligheter med å tilpasse seg. For å behandle slike barn er det de siste årene blitt vanlig å dope ned barn med tabletter, eller Ritalin. Av psykolog Joar Tranøy (www.kommunerinorge.no)

Ritalin - fra hippiedop til barnemedisin
Stadig flere hyperaktive barn medisineres med Ritalin. Men det råder stor usikkerhet både rundt diagnostisering og bivirkninger (Morgenbladet 18.05.01)

Ritalin - en nødvendighet?
Det kan i dag virke som om det er skolens og de voksnes behov for ro og kontroll som styrer bruken av det narkotiske stoffet Ritalin. Av Arnstein Vada, sosionom.

- Kampen mot systemet var verst
- Eit ADHD-barn utan ressurssterke og oppegåande foreldre, har tapt i utgangspunktet. Å ha ein unge med ADHD var ikkje det verste. Kampen mot systemet kosta mest. (Bergens Tidende 13.09.04)

Hjernekampen
Den svenske psykiateren Christoper Gillberg er anklaget for forskningsjuks i forbindelse med ADHD-forskning. Nå skjer det samme med den norske overlegen Nils Olav Aanonsen. Av Lena Lindgren (Morgenbladet 09.07.04)

Overfølsomme børn
"Atferdsvansker" hos barn skyldes ofte allergi og intoleranse. Hva er symptomene og hva kan gjøres? Av Else Sommer, journalist og forfatter.

Ny strid om ADHD-medisinering
Frem til 1997 var bruk av sentralstimulerende legemidler å anse som bruk av forbudt narkotika. Da Statens Helsetilsyn bestemte seg for å lempe på forbudet var det fordi voksne med diagnosen ADHD skulle kunne behandles med Ritalin eller andre narkotiske legemidler. Av Lena Lindgren (Morgenbladet 28.01.05)

Ro i skolen med Ritalin
3000 norske skolebarn som har fått diagnosen ADHD medisineres med det narkotiske stoffet Ritalin. Psykolog Joar Tranøy viser i denne artikkelen at ADHD er en merkelapp som kan ha mange ulike årsaker, og at behandling med Ritalin er en tvilsom løsning på problemer i skolen (Mat&Helse, februar 2003-pdf)

ADHD - psykiatriens vekstnæring
ADHD er ingen sykdom. Likevel fortsetter psykiatrien å spre sitt budskap om at det nå er kommet et "bedre" medikament mot ADHD. Av sosiolog Vally Vegge.

Kritisk til Ritalin
Ronny Sørensen er sterkt kritisk til å gi ADHD-barn det narkotiske stoffet Ritalin. Sønnen (7) har ADHD, og faren frykter at altfor mange barn får diagnosen. (Romerikes Blad 03.01.06)

Eli Lilly's and Christopher Gillberg's failed experiment with Strattera
- The Swedish Medical Products Agency (MPA) knows that Gillberg's and Lilly's clinical trial of Strattera is a catastrophe. It has nevertheless been allowed to continue. (PressRelease 04.01.06)

Flere jenter med ADHD
På to år har medisinering av jenter med ADHD økt med 122 prosent. - Atferdstrekk ADHD: Mangelfull konsentrasjon, høyt aktivitetsnivå, mangelfull kontroll av impulser, motorisk klossethet, mangelfull evne til sosialt samspill, språk- og kommunikasjonsvansker, søvnproblemer (Østlendingen 24.01.06). BR: Omtrent alle mennesker har i perioder mer eller mindre av alle disse trekkene. Det er fare for at det foregår en betydelig overdiagnostisering av fenomener som er nokså normale.

 

2. mai 2005:
NRK/Puls behandlet tema AD/HD og medisinering, og viste at nesten halvparten av de barna som deltok i et forskningsprosjekt "mistet" diagnosen:

De utrolige barna
— I dag ville det være helt utenkelig å medisinere Torje. Man må gjøre noe med årsaken istedenfor å medisinere bort symptomet, sier pappa Idar Gabrielsen.

Mister diagnosen AD/HD
For fire år siden gikk startskuddet for et norsk forskningsprosjekt rettet mot barn med adferdsproblemer. Resultatene vekker oppsikt. 42 prosent av barna mistet diagnosen AD/HD etter endt behandling (NRK/Puls 02.05.05)

Sterkt omstridt medisin
I Norge har legemiddelindustrien på kort tid seksdoblet salget av de narkotiske legemiddelpreparatene Ritalin og Concerta selv om man vet lite om langtidseffektene. I USA raser debatten rundt medisinering av både barn og voksne med AD/HD (NRK/Puls 02.05.05)
 

Omega-3 mot AD/HD?
Omega-3 gjør barn smartere
Britiske barn lider av adferds- og læreforstyrrelser fordi kostholdet deres mangler vitale næringsstoffer som er nødvendige for at hjernen skal virke normalt, viser en britisk studie (NRK/Puls 04.05.05)

Norsk fiskeolje hjelper problembarn
Fiskeoljen Eye q kan hjelpe barn med lærevansker og ADHD å samle seg, viser en oppsiktsvekkende britisk studie (Tv2-Nettavisen 10.05.05)

Death From Ritalin
Info for Parents who are pressured to diagnose and drug their children for ADD or ADHD. (Hjemmeside)