Bergens barnehjem slaktes i granskingsrapport

 

 


Et granskingsutvalg konkluderer med at det ved barnehjemsinstitusjoner i Bergen har skjedd alvorlig omsorgssvikt og seksuelle og fysiske overgrep i perioden 1954 til 1980.

 

Les rapporten:

"Rapport fra granskingsutvalget for barneverninstitusjoner i Bergen".PDF


Sendt til Os - får ikke erstatning
Bergensbarn ned i 2 måneders alder ble plassert på barnehjem i Os. Og dermed sier Bergen kommune nei til erstatning (Bergens Tidende 05.04.04)

Mishandla og merka for livet

Fem år gammal vart jentungen frå Sandviken i Bergen som straff stengt inne i kjellaren ved Christian Michelsens Barnehjem i Os. Der vart ho halden i tre døgn utan mat (Bergens Tidende 05.04.04)

Seks av ni fikk erstatning

Bergen kommune har åpnet pengesekken - og gitt det første tidligere barnehjemsbarnet over en halv million i erstatning (Bergens Tidende 24.03.04)

 

Bergens barnehjem slaktes i granskingsrapport.

Et granskingsutvalg konkluderer med at det ved barnehjemsinstitusjoner i Bergen har skjedd alvorlig omsorgssvikt og seksuelle og fysiske overgrep i perioden 1954 til 1980.

 

- En grusom rapport

Barne- og familieminister Laila Dåvøy lover nå de som har vært utsatt for overgrep ved barnehjem i Bergen oppreisning.

 

Grov omsorgssvikt dokumentert

Barn ved flere barnehjem i Bergen har blitt utsatt for grove og krenkende fysiske og seksuelle overgrep. Et granskingsutvalg oppnevnt av Fylkesmannen i Hordaland har gransket forholdene på barnehjemmene i Bergen i perioden 1954-1980. Rapporten er rystende.

 

- Får erstatning

Barnehjemsbarn i Bergen kommer til å få erstatning for misbruk og omsorgssvikt på 1950-, 60- og 70-tallet. Det sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

 

Barnehjemsrapport offentliggjøres

I dag kommer rapporten fra utvalget som har gransket forholdene ved 11 barnehjem i Bergen på 50-, 60- og 70-tallet. - Et Barnefengsel, sier en tidligere barnehjemsgutt om Garnes (bildet).

 

Profitt fremfor barnhjemsbarn

Flere private barnevernsinstitusjoner gir et for dårlig tilbud, og tenker mer på høy fortjeneste enn på barna. Det mener barneverndirektøren i Hordaland Fylkeskommune, Arne Andersen.

 

Nasjonal gransking

Barne- og familieministeren vil ha fakta på bordet om overgrep ved norske barnehjem. Nasjonal gransking kan bli aktuelt.

 

I skyggen av velferdsstaten

Barnehjemsbarna var den siste gruppen som kom inn under velferdsstaten. Og det skjedde ikke før i 1980, da fylkeskommunen overtok barnehjemmene.

 

- Vi ble monstre

- Det var hat, det var redsel og det var frykt. Det var de tingene du måtte forholde deg til, og da gjør de tingene noe med deg. Vi som var der lenge nok, vi ble monstre hele gjengen.

 

Færre får erstatning for tapt barndom

42 personer har de siste ti årene fått billighetserstatning etter det de selv mener er overgrep og omsorgssvikt i barnevernsinstitusjoner. Men stadig flere får avslag – selv om de mener de kan dokumentere overgrep.

 

Ber flere fortelle om barnehjem

Kommisjonen som gransker forholdene ved barnehjem i Bergensområdet, ber flere melde seg for å fortelle sin historie. 100 personer er så langt intervjuet.

 

«De fleste av barna finner du enten på Møllendal kirkegård, på Sandviken sykehus eller i Nygårdsparken.»

De ble slått, sperret inne og kastet i iskaldt vann. For mange av barnehjemsbarna var mangelen på omsorg verre enn seksuelle overgrep.

 

Knusende barnehjemsrapport

Fysiske og seksuelle overgrep mot barn var daglig kost ved flere barnehjem i Bergen over en periode på 26 år, konkluderer et granskingsutvalg.

 

Opplevde helvete på barnehjem

Hun var en av mange som har fått livet ødelagt av grove seksuelle overgrep på barnehjem i Bergen. Les den rystende historien til Ranveig Noren Risberg.

 

Advarer mot barnehjemsgransking

Taperforeningen krever nå barnehjemsgransking som omfatter hele landet. Krisepsykolog Atle Dyregrov advarer imidlertid mot å rippe ytterligere opp i gamle sår.

 

Barnevernet under lupen

Jeg har fulgt utviklingen i barnevernet i to generasjoner og har problemer med å se at den radikale holdningsendring som er en forutsetning for et slikt «hav av skilnad», virkelig har funnet sted.

 

- Vi kunne ikke forestille oss overgrep
Odd Strand, tidligere styreformann for Bergen guttehjem, innrømmer at styret kan ha forsømt seg. - Men vi hadde den gang ingen forutsetninger for se at barna ble utsatt for omsorgssvikt og seksuelle overgrep, sier han.

 

738 barnehjemsbarn har søkt hjelp
I løpet av tre år har 738 barnehjemsbarn og skolehjemsbarn søkt hjelp og støtte hos Landsforeningen Rettferd for Taperne.

Nedringes av barnehjemsofre
De siste dagene har byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen blitt nedringt av barnehjemsofre fra hele landet.

 

Får 10 gratistimer hos krisepsykolog

Totalt 90 barnehjemsbarn fra Bergen er intervjuet av kommisjonen. Samtlige har fått tilbud om inntil ti timer hos psykolog.

 

Patetiske tårer

Kommunen har møtt barnehjemsbarna på en uverdig måte.