Barnevernet sender 11-åring til Gambia
 

Den 11-årige jenta har bodd i Norge sammen med faren det meste av sitt liv. Etter at han døde av kreft i 2002, har stemoren hatt ansvaret for henne inntil stemoren flyttet til Gambia ved årsskiftet 2004/05. Nå vil det norske barnevernet sende 11-åringen til stemoren i Gambia, mot jentas vilje. Natt til mandag ble jenta hentet hos besteforeldrene i en dramatisk barnevernsaksjon fordi man fryktet at hun skulle bli forsøkt gjemt unna stemoren.

11-åringen har hele sin biologiske familie i Norge, både på farens og morens side. Hennes biologiske mor, som bor på Romerike, kjemper nå for at datterens egne ønsker skal bli tatt på alvor.
11-årig norskgambisk jente tvinges til å forlate Norge - av barnevernet (Samleside/Human Rights Service)

#
 

Nytt mai 2007:
12-åringen til besteforeldrene
Barnevernet ville sende jenta til Gambia. Nå er hun gjenforent med sin norske familie. Det er en gledens dag hjemme hos bestemor og bestefar, som nå har fått omsorgen for barnet. (Romerikes Blad 22.05.07)

#

En dag med latter og glede
12-åringen lo masse på telefon med sin familie i går. (Romerikes Blad 17.04.07)

12-åringen får bli i Norge
Stemora fra Gambia fradømmes foreldreretten. (Romerikes Blad 16.04.07)

Advarer mot å flytte 11-åring til Gambia
11-åringen bør ikke flyttes til Gambia mot sin egen vilje, mener barnepsykolog Katrin Koch. (Romerikes Blad 29.12.06)

Mareritt for 11-åringen
11-åringen som barnevernet har tatt hånd om og plassert i institusjon, må nå beskyttes mot mobbing, trusler og vold. (Romerikes Blad 14.12.06)

– Vurderes løpende
Helse- og sosialsjefen i barnets hjemkommune sier at de vurderer situasjonen for barnet løpende. (Romerikes Blad 14.12.06)

- Må ut av institusjon
Advokat Tore Eriksen, som representerer mor, sier at han nå jobber for å få barnet ut av institusjonen etter den siste hendelsen med voldstrusler. (Romerikes Blad 14.12.06)

Mormor og morfar var på besøk i går
(Romerikes Blad 14.12.06)

Barnets beste blir ikke ivaretatt
Barnets beste er ikke å holde henne på en institusjon hvor hun mobbes. (Romerikes Blad 01.12.06)

Jente mobbes på institusjon
Den 11 år gamle norske jenta som barnevernet vil sende til Gambia, bor nå i en institusjon blant bare gutter. Der får hun særdeles tøff behandling. (Romerikes Blad 30.11.06)

– Vi tar tak i dette
– Jeg kjenner ikke de konkrete opplysningene. Men dersom der er slik, så beklager vi dette og tar tak i problemene, sier leder på institusjonen. Romerikes Blad velger å ikke navngi vedkommende for ikke å identifisere hvilke institusjon dette gjelder.
– Representerer det noe problem at hun er eneste jente?
– Nei, det gjør det ikke. Vi har en oversiktlig avdeling.
– Har hun anledning til å snakke med jevnaldrende jenter?
– Det har hun ikke. Foreløpig har hun kun kvinnelige ansatte av samme kjønn å forholde seg til. (Romerikes Blad 30.11.06)

Fakta: Kampen om 11-åringen
(Romerikes Blad 29.11.06)

Anmeldte barnevernet
Barnevernet skal ha satt 11-åringen i et umenneskelig dilemma i sitt forsøk på å sende henne til Gambia. (Romerikes Blad 01.11.06)

Jenta får bli i Norge
Den 11-årige jenta som både biologisk og juridisk mor har kjempet for, får bli i Norge. (Romerikes Blad 18.10.06)

Barnevernsaken bak lukkede dører
Det er fortsatt uvisst om den 11-årige jenta må reise til Gambia, eller om hun får bli i Norge. I dag startet rettssaken. (Romerikes Blad 16.10.06)

Tvangshentet av barnevernet
Foran øynene på forskrekkede besteforeldre ble 11-åringen hentet med tvang av politi og barnevern. (Romerikes Blad 14.10.06)

Vil tvangssende 11-åring til Gambia
Barnevernet i Nes kommune i Akershus blir politianmeldt fordi de vil tvangssende en elleve år gammel jente til stemoren i Gambia. (VG 14.10.06)

Norsk jente tvangssendt til Gambia
En 11 år gammel norsk jente blir nå tvangssendt til Gambia. Av barnevernet. (Tv2 Nettavisen 13.10.06)

Barnevernssaken
En 11 år gammel jente, med norsk mor og gambisk far, står i fare for å bli sendt til Gambia sammen med sin stemor. (Romerikes Blad 30.09.06)

Frykter at barnet skal smugles ut
Fredag fikk 11-åringens norske familie informasjon fra en erfaren politimann om faren for norske jenter å bli omskåret i Gambia. De frykter nå at barnet skal smugles ut av landet. (Romerikes Blad 30.09.06)

- Ikke send jenta til Gambia
Gambia er et høyrisikoland for kjønnslemlestelse, ifølge norske myndigheter. Likevel ville norsk barnevern sende den 11 år gamle norske jenta til Gambia. – Jeg er helt rystet når jeg leser denne saken. Det er ikke uvanlig at norsk barnevern mangler kompetanse på verdens kulturer. Det er uhørt å sende jenta til Gambia. Jeg trodde barnevernet jobbet for barns beste. Det kan aldri være tilfelle i denne saken, der det er snakk om å sende en norsk jente til et av verdens fattigste land, som samtidig er et høyrisikoland for kjønnslemlestelse, sier Hege Storhaug i Human Rights Service. (Romerikes Blad 29.09.06)

Ber Fylkesmannen om redegjørelse
Statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og familiedepartementet vil be Fylkesmannen om en redegjørelse om barnevernssaken Romerikes Blad har omtalt de siste dagene. (Romerikes Blad 28.09.06)

Lukket øynene for norsk løsning
Barnevernet ivret for å få gambisk stemor til å hente norsk jente I Norge. Ingenting ble gjort for å finne en norsk løsning. (Romerikes Blad 28.09.06)

Stanset utreise i siste liten
Bakgrunnen for at politiet stoppet utreise, er at det var fare for at 11-åringen ville bli tatt med til Gambia før retten har behandlet saken. Stemora pålegges samtidig å levere 11-åringens pass umiddelbart. Utreiseforbudet er midlertidig og gjelder i en uke. (Romerikes Blad 28.09.06)

Skjebnen i politiets hender
Om 11-åringen skal leve i Norge eller Gambia er nå opp til politiet. Hvis de ikke fratar henne passet og nekter utreise, flyr jenta og stemoren til Afrika torsdag kveld. (Romerikes Blad 26.09.06)

Kjemper for barnet sitt
Barnevernet vil sende en norsk 11-åring til stemora i Gambia, og hentet barnet midt på natta hos mormor. Moren kjemper nå for at 11-åringen skal bli i Norge. (Romerikes Blad 25.09.06)