Waisenhuset barnehjem i Stavanger
– offentlig omsorg til stor skade

 

Bethania Waisenhus ble grunnlagt av Lars Oftedal, og åpnet som barnehjem i 1877 på Bergeland i Stavanger.
Barnehjemmet var spredt på åtte bolighus. Det bodde opptil 12 barn i hvert hus. Hvert hus ble drevet av en «tante». Barnehjemmet Waisenhuset ble nedlagt i 1986.

Mange av Waisenhus-barna hevder at de ble mishandlet og misbrukt mens de bodde på barnehjemmet. Historiene de kan fortelle er graverende, og demonstrerer hvor galt det kan gå barn som blir tatt hånd om av det offentlige. Flere av de tidligere barnehjemsbarna krever nå erstatning fra Stavanger kommune.
 

Nytt:

Barnehjemsbarn misbrukt på jærgårder
Barnehjemsbarn fra Waisenhuset har fortalt Kai Stene at de ble hentet av bønder fra Jæren for helgebesøk på gården. Der ble de seksuelt misbrukt. (Jærbladet 22.09.06)

Et liv på nederste trinn
Jack stiftet tidlig bekjentskap med det norske omsorgsvesenet. I Jesu navn ble han straffet, mishandlet og glemt (Aftenposten 11.09.06). Kommentar av Agrippa (R-b-v forumet 13.09.06)

- Til å leve med
Waisenhusbarna mener erstatningen fra Stavanger kommune er god, men de advarer mot å avkorte utbetalingene. (Rogalands Avis 26.05.06)

Møtte motstand hos politiet
Overgrepsofferet sier han ble møtt med stor motstand da han ville gå til politiet med sine anklager mot den tidligere Waisenhus-ansatte. (Rogalands Avis 16.12.05)

Droppet overgrepsvitne
På 80-tallet varslet Geir Thingnæs politiet om overgrep en tidligere Waisenhus-ansatt skulle ha begått mot hans klient, men ble ikke hørt. (Rogalands Avis 16.12.05)

Har bare vært i ett avhør hos politiet
Mannen som blir pekt ut som overgriper av terapeuten Geir Thingnæs har kun vært i ett politiavhør. (Rogalands Avis 16.12.05)

Aktuelt å granske politiet
Fylkesmann Tora Aasland åpner for å granske politiets manglende vilje til å etterforske overgrep på barnehjem. (Rogalands Avis 20.12.05)

Mulig tilsynssvikt kan bli viktig
Hvorfor oppdaget ikke tilsynsmyndighetene overgrep på Waisenhuset og andre barnehjem i Stavanger? Tilsynssvikt kan bli barnehjemsgranskingens viktigste tema. (Rogalands Avis 22.12.05)

**

Ni år i helvete
På barnehjemmet ble søsknene slått, sparket, tvangsfôret og brent. I helgene ble guttene sendt til et avlastningshjem der en pedofil misbrukte dem (Dagbladet 12.08.04)

Historier fra Waisenhuset
Voldtekter, seksuelt misbruk, vold, mishandling og psykisk terror. Det er anklagene fra 11 tidligere Waisenhus-barn, som i dag forteller sine historier i Rogalands Avis (Rogavis 09.08.04)

Stengt inne i bøttekott
– Det var en kamp, det var tøft. Jeg vil helst ikke huske det, for det er så mange vonde minner (Rogavis 09.08.04)

Djevelen etter meg
– Hvis du var snill hadde du Gud i hjertet ditt, og hvis du var slem hadde du djevelen i hjertet. Unger er ikke snille hele veien, vi fant jo på rampestreker (Rogavis 09.08.04)

Mishandlet psykisk
- De sa at hvis jeg ikke gjorde som de sa, så skulle jeg aldri få flytte hjem igjen (Rogavis 09.08.04)

Misbrukt tre ganger
- Waisenhuset hadde en hytte på Gilje. Dit reiste kanskje en voksen med mange unger. Der ble jeg misbrukt for første gang. Jeg ble seksuelt misbrukt av en sivilarbeider. Det skjedde i hvert fall tre ganger i løpet av 16 måneder (Rogavis 09.08.04)

Vi var ingenting
– Det var ganske mye problemer på Waisenhuset. Vi ble banket opp av de eldre guttene. Det var eldre gutter som bodde i huset med oss som tvang oss til å gjøre ting med dem (Rogavis 09.08.04)

Ble terrorisert
- Det virket som om det var deres oppgave å få oss til å føle oss mindreverdige. De fortalte oss at vi kom til ende opp i rennesteinen, at ingen ville ha oss, at vi var dumme. Hver dag ble vi fortalt at vi ikke var noe (Rogavis 09.08.04)

Her ble jeg misbrukt
- Der oppe, der skjedde det mye. Waisenhuset var et paradis for pedofile (Rogavis 09.08.04)

Voldtatt som 3-åring
- En gang ble jeg rett og slett voldtatt, jeg var bare tre år, men jeg husker at det ble oppstandelse, for jeg ropte og skrek (Rogavis 09.08.04)

Vårherre så oss
- De forsøkte å bryte ned den jeg var. De sa jeg var utfordrende, at jeg var en stygg person, at Vårherre alltid så oss (Rogavis 09.08.04)

Det var et helvete
– Det var en haug med pedofile på Waisenhuset. Det gjaldt ikke bare menn, men også kvinnene (Rogavis 09.08.04)

Jeg døde litt
- Jeg ble misbrukt som 8-åring, misbrukt av en som var i siviltjeneste. Jeg var så redd, og torde ikke si det til noen (Rogavis 09.08.04)

- Har startet undersøkelser
Fylkesordfører Roald Bergsaker startet i går arbeidet med å undersøke anklagene om overgrep og mishandling ved Waisenhuset (Rogavis 11.08.04)

 

Brødre ble sendt til pedofile
Brødrene ble sparket, slått og brent på barnehjemmet. Da de ble sendt på avlastning, sendte barnevernet dem til en pedofil som misbrukte dem (Nettavisen 12.08.04)

 

Waisenhus-barn følte seg ikke hørt av Sevland
Anne-Lise Breivik fikk ikke den responsen hun håpet på, da hun møtte ordfører Sevland for å fortelle om rystende overgrep på Waisenhuset. - Han viste liten interesse, sier hun (Aftenbladet 12.08.04)

 

Kan ha fjernet journaler
Flere barnehjemsbarn hevder journaler er blitt fjernet fra Waisenhusets arkiver. Arkivar Magne Rege ved Statsarkivet mener det nesten kan virke som om noe er fjernet fra mappene (Rogavis 13.08.04)

 

Fikk vite om Waisenhus-voldtekt
- En av jentene som bodde på Waisenhuset på 1960-tallet, ble flere ganger voldtatt av gutter som bodde der. Mange år seinere kom hun til meg med problemene sine (Aftenbladet 16.08.04)

 

Spedbarn utsatt for vanskjøtsel
Også spedbarn ble vanskjøttet på barnehjem i Stavanger på 60-tallet (NRK 16.08.04)

 
Vurderer etterforskning
Politiet vurderer nå å etterforske anklagene om seksuelle overgrep ved Waisenhuset (Rogavis 17.08.04)

 

Voldtektsofferet er sjokkert over politiet
– Jeg prøvde å stå fram og tro på at rett var rett, men ingen hører på deg, spesielt ikke når du er barnevernsbarn (Rogavis 18.08.04)

 

Skal bare få saken bort?
– Politiets håndtering er uakseptabel. Overgrepet mot en mindreårig ble ikke tatt på alvor, sier advokat Odd Rune Torstrup (Rogavis 18.08.04)

 

Det var organisert pedofili
Fire tidligere Waisenhus-ansatte går igjen i overgreps-anklagene advokat Anne Kroken nå gjennomgår for å vurdere anmeldelser (Rogavis 19.08.04)

 

Gutt (7) ville drukne seg
– Nå orker jeg ikke mer, tenkte Waisenhus-gutten, og bestemte seg for å ta selvmord som sjuåring. – Jeg ble misbrukt av to kvinner. Det startet da jeg var 5-6 år gammel. Det var da jeg begynte å tenke på å ta kvelden (Rogavis 25.08.04)

Tidligere barnehjemsansatt og fosterfar har meldt seg
Mannen som har innrømmet overgrep er i femtiårene, tidligere Waisenhus-ansatt og fosterfar (Rogalands Avis 26.08.04)

 

Fikk ikke se brev
"Jeg lengter efter dig så jeg er helt syk" skrev faren til sin 12 år gamle sønn, som hadde havnet på Waisenhuset. Det tok 43 år før sønnen fikk se brevet (30.08.04)

 

Anmeldt
Den tidligere Waisenhus-ansatte fosterfaren som har innrømmet overgrep av flere Waisenhus-barn, er nå anmeldt av et av fosterbarna. Advokat Anne Kroken har gitt politiet navn på 12 klienter som sier de vil forklare seg for politiet. Vedkommende som anmeldte (Rogavis 02.09.04)

 

Waisenhus-gutt sendt hjem til overgriper
48-åringen ble misbrukt av den 12 år eldre fosterbroren (Aftenbladet 08.09.04)

 

- Jeg ble voldtatt da jeg var fire år gammel
Berit Gard (41) hevder hun ble voldtatt på Waisenhuset og vanskjøttet i fosterhjem på Jæren. Hun fikk aldri hjelp av tilsynsmyndighetene (Aftenbladet 09.09.04)

 

"Omfattende og alvorlig svikt i barnevernsnemndenes tilsyn"
 Småbarn ble slått, trakassert, neglisjert og endatil seksuelt misbrukt på Waisenhuset og i tilhørende fosterfamilier. Hvordan kunne det skje? (Aftenbladet 09.09.04)

 

- Gransking før nyttår
Fylkesmannen åpner for at barnehjemmene i Stavanger blir gransket fra nyttår (Rogavis 22.09.04)

 

De skulle gjøre det gode...
Tirsdag hadde han to tøffe møter med fortiden, 49-årige Jan Helge Strøm. Først et gjensyn med Waisenhuset, deretter med mannen han har utpekt som overgriper (Aftenbladet 13.10.04)

 

Alarmerende intervju med
Kjell Hetlelid
politisk valgt formann av barnevernsnemnda i Stavanger fra 1971 til 1975,
Olav T. Laake
sorenskriver ved Stavanger tingrett (og formann i barnevernsnemnda i Stavanger fra 1964 til 1968)  og

Rudolf Olufsen ledet barnevernsnemnda i hele 12 år fra 1975
(Aftenbladet 14.10.04)

 

Overgriper kan slippe straff
Den tidligere Waisenhus-ansatte innrømmet seksuelle overgrep mot flere unge gutter. Nå mener politiet sakene kan være foreldet (Rogavis 20.10.04)

 

Fire fra Waisenhuset anklaget
Waisenhus-barn har i politiavhør pekt ut fire betrodde blant betjeningen som skal ha stått for utallige overgrep mot barn og unge (Aftenbladet 21.10.04)

 

Vitner strømmer til advokaten
Anne Kroken er bistandsadvokat for de fleste av personene som har vært inne til politiavhør. Hun bekrefter at flere anmeldelser om seksuelt misbruk på Waisenhuset og i fosterhjem er gitt politiet (Aftenbladet 21.10.04)

 

Fortsatt i jobb på barnehjem
Kvinnen er politianmeldt for seksuelle overgrep på Waisenhuset. I går var hun på jobb på et barnehjem på Nord-Jæren (Rogavis 21.10.04)

 

Waisenhus-bestyrer (56) anmeldt for sex-overgrep
Han var bestyrer på Bethania Waisenhus siste halvdel av 1970-tallet. Nå er den 56-årige stavangermannen anmeldt for seksuelle overgrep mot minst to barnehjemsbarn (Aftenbladet 30.10.04)
 

- Sannheten skal frem
Kai Stene er ansatt som støttekoordinator for barnevernsofrene i Stavanger. Han vil ikke høre snakk om at politiet skal henlegge Waisenhus-sakene (Aftenbladet 30.10.04)

 

1. november: Kartleggingsutvalget avleverer rapporten Barnehjem og spesialskoler under lupen
Nasjonal kartlegging av omsorgssvikt og overgrep i barnevernsinstitusjoner 1945-1980 (Barne- og familiedepartementet)

- Nok dokumentasjon nå
– Ut fra de rapportene vi har fått, føler jeg at vi nasjonalt har fått mye dokumentasjon og god kartlegging, som viser at det har vært overgrep og omsorgssvikt over hele landet, sier Dåvøy (Rogavis 02.11.04)

- Granskingen av overgrep må fortsette
Befring fraråder videre gransking av overgrep i barnevernsfortiden, men overgrepsofrene ønsker å avsløre og stille overgriperne til ansvar. - Her i Stavanger går overgriperne rundt, og de lever i beste velgående, sier Bjørn Karlsen (Aftenbladet 02.11.04)

Stavanger må ikke lytte til Befrings advarsel
Leder (Rogavis 03.11.04)

 

Overgrepsanmeldt kvinne PERMITTERT
For en uke siden kunne Rogalands Avis avsløre at en overgrepsanmeldt kvinne fortsatt jobbet på barnehjem. Nå er hun permittert (Rogalands Avis 03.11.04)

Anmeldt av gutt (17)
Mannen har innrømmet å ha misbrukt unge gutter seksuelt på Waisenhuset på 1970- tallet. Mannen har også vært fosterfar, og er anmeldt for overgrep av tidligere fosterbarn (Rogalands Avis 10.11.04)

 

- Ble misbrukt på bilturer
En mann med et nært forhold til en Waisenhus-ansatt kvinne, er anmeldt for å ha misbrukt en jente i tiårsalderen (Rogalands Avis 19.11.04)

 

Ny mann tilstår overgrep
En barnehjemsskandale av dimensjoner rulles opp i Stavanger. Nå har en ny mann tilstått overgrep på barn ved det tidligere barnehjemmet Bethania Waisenhus (Dagbladet 01.02.05)

Tilsto overgrep - får fortsette å arbeide med barn
Minst to av de seks som ble avhørt som mistenkte i Waisenhus-saken innrømmet overgrep. I framtiden kan de jobbe med barn uten å bli stoppet av rullebladet (Aftenbladet 26.02.05)

 

Barnevernsbarn ble IQ-testet

En rekke tidligere barnevernsbarn ble IQ-testet. Mange fikk «diagnosen» svak eller evneveik (Aftenbladet 22.03.05)

 

 

 

 

Se også:

Slik skulle reglene være på barnehjemmene

Stavanger formannskap fikk 27. august 1958 «Ny plan for Stavanger kommunale barnehjem» lagt fram for vedtak (Aftenbladet 14.10.04)