BarnasRett 22. april 2005

 

Barnevern og narkomane
Av Åge Simonsen



Innlegget sto publisert i Bergensavisen (BA) den 15. januar 1996.
Åge Simonsen var på det tidspunkt FrP-representant i Sentrum klientutvalg i Bergen.



Representanter for Barnevernsvakten har rykket ut i media med ønske om å forandre barnevernsloven slik at barnevernet kan fjerne barn fra foreldre uten først å ha satt inn støtte og hjelpetiltak.

Argumentet er at deres erfaringer viser at barn av rusmiddelmisbrukere selv blir asosiale problembarn, og at hjelpetiltakene ikke virker. Det er ille at barnevernsarbeiderne er villige til å bruke en liten undergruppe av en vanskeligstilt gruppe mennesker som brekkstang for å svekke rettssikkerheten til alle landets foreldre. Ille er det også at man bruker sin egen og andre barnevernsarbeideres inkompetanse og udugelighet m.h.t. å hjelpe disse menneskene som argument, og at argumentasjonen bygger på synsing ("egne erfaringer") fremfor vitenskapelige data.

Det er ikke merkelig at deres erfaringer viser at problemene går i arv. Flertallet av de barn og ungdommer barnevernsarbeiderne ved Barnevernsvakten kommer i kontakt med, har rimeligvis foreldre som er rusmiddelbrukere, kriminelle e.l. Men det betyr ikke at alle barn av narkomane og kriminelle blir problembarn. Faktisk viser flere undersøkelser at disse utgjør en liten prosent. Det store flertall av barn med slik bakgrunn blir lovlydige og normalt fungerende samfunnsborgere. En stor amerikansk undersøkelse av 2600 barn utsatt for omsorgssvikt viste f.eks. at 11 prosent av disse som voksne ble dømt for voldskriminalitet, mot 8 prosent av befolkningen forøvrig (C.S. Widon: "The Cycle of Violence", Science 244, 1989). 73 prosent ble ikke kriminelle (mot 83 prosent av totalbefolkningen).

Det er altså denne tildels minimale forskjellen barnevernsarbeiderne mener legitimerer at barnevernet ikke skal pålegges å forsøke å hjelpe foreldrene før de går til tvangsovertagelse av barna. Dersom barnevernet skulle få gjennomslag for en slik lovendring, vil dette lett ramme ikke bare rusmiddelmisbrukere, men alle foreldre som på et eller annet tidspunkt i livet blir utsatt for psykososiale problem av ulik alvorlighetsgrad. Dette vil også svekke den minimale tilliten barnevernet fortsatt måtte ha i befolkningen ytterligere.

 

**
Åge Simonsen er biolog og arbeider til daglig med miljøvern. Han har betydelig innsikt i både norsk og internasjonal litteratur om barnevern, og har vært sakkyndig vitne i retten i barnevernssaker.