2. juli 2005
Formynderterror
- Et mesterverk av forfatteren John Hollen.

 

ISBN: 82-92400-16-8. Communicatio Forlag.
Jeg takker en uredd og usminket forfatter for en bok som jeg ser på som et mesterverk.

Det var særdeles rystende og rent ut sagt uhyggelig lesing. Jeg ble både sint og opprørt, ikke minst meget lei meg på vegne av dem som til de grader ble så rått og brutalt rammet av hendelser en skulle tro aldri kunne finne sted i kongeriket Norge. La det være helt udiskutabelt at det her ikke er snakk om overdrivelser i noe av det forfatteren har satt på trykk.
 

Etter flere års befatning med folk som har søkt midlertidig hjelp hos barnevernet, kjente jeg igjen ganske mange av hendelsene og arbeidsmetodene til barnevernet. Det tragiske er at framgangsmåten og arbeidsmetodene som barnevernet benytter seg av i dag og som framkommer i boka, er helt identiske med dem som ble utøvd på 50, 60 og 70 tallet. De har jo ikke blitt det grann bedre.

 

Før var det langt mer hysj, hysj om barnevernet. Forfatteren John Hollen har med sin bok 'Formynderterror', virkelig bekreftet rene fakta som andre derimot har forsøkt å dekke over. Aller helst begrave langt under jordens overflate.
 

Dette er en bok som alle burde skaffe seg. Ikke minst gjelder det dem som arbeider innen barnevernet. Forfatteren har med boka 'Formynderterror', også kastet en skikkelig brannfakkel inn i den hete debatten som stadig pågår om barnevernet, og slettes ikke uten grunn. Det er nå engang slik at når teppet dras fra, så kommer ofte alle fakta fram i lyset.
 

Det er å håpe at denne boka kan være både en lærebok, en tankevekker og en klar advarsel til dem i det offentlige barnevernet, der mange tross bedre vitende, fortsetter med å bryte både norske lover, internasjonale menneskerettigheter, etiske regler og prinsipper.


Av Jan Hansen
Ansvarlig redaktør Samfunnsmagasinet
 

 

Jan Hansen
Frilansjournalist. Medlem av Norsk Journalistlag (NJ)
Freelance journalist. Member of Norwegian Journalist Club (NJ)

 


Se også:
Averøy-saken
En barnevernssak fra Averøy ved Kristiansund er usedvanlig klart dokumentert i en ny bok. Den er lærerik, for dessverre er Averøy barneverns fremferd, og oppvekstsjefens godkjenning av og støtte til denne fremferden, slett ikke noe unntak.