Når problemene er reelle. Hva da?

 

17-åring vil i fengsel
En 17 år gammel gutt sa i retten i går at han heller vil sitte i Skien fengsel, enn å være på barnevernsinstitusjonen han er plassert på i øvre Telemark. (Telemarksavisa 10.08.09)

Slaktet barnevernet
Forsvarer Roe Lauvås ba retten vurdere barnevernets rolle i premissene for dommene. – Foreldrene har stått på over lang tid, men ikke fått hjelp selv om de ba om det, sier han. (Haugesunds Avis 02.07.09)

Barn som kasteballer
Hvem skal hjelpe barn og ungdom med utagerende adferd og psykiske problemer? Det er en av problemstillingene i saken om en femten år gammel jente som ble gitt opp av barnevernet. (Varden 05.05.09)

- De unge går fri uansett
Jeg tok med meg barna hit fordi jeg ikke ville miste dem i krigen. Nå mister jeg min sønn på en annen måte, sier den 38 år gamle faren. - Allerede for fem år siden ba jeg barnevernet om hjelp til min sønn. Han har vært på flere institusjoner, men han gjør som han vil og går når han vil. De har mindre kontroll på ham enn jeg har selv, sier faren. (Varden 13.03.09)

17-åringens femte sykehusjul
En 17-årig jente fra Bergen feirer sin femte jul på en psykiatrisk akuttpost på Haukeland Sykehus. Hun er i barnevernets varetekt, og har bodd på sykehuset siden hun var tolv år. (Bergens Tidende 23.02.09)

- Visste ikke hvor vi kunne få hjelp
Foreldrene følte seg maktesløse da Katrine Opsanger Ullestad fikk rusproblemer. - Du vet ikke hvem du kan kontakte i en slik situasjon, sier moren. Foreldrene tok første gang kontakt med barnevernet da hun rømte hjemmefra som 17-åring. - Vi fikk råd om å reise etter henne, vise at vi brydde oss. Så avtalte vi et møte etter at vi hadde fått Katrine hjem. De hadde ikke noe konkret å tilby oss der og da. Det var jo det vi trengte, sier Opsanger. Etter hvert fikk familien komme til familieterapeut. - Jeg følte ikke at det var nyttig i forhold til å redde Katrine ut av det livet hun hadde begynt på, sier Opsanger. (Bergens Tidende 07.12.08)

- De gambler med gutten min
Det statlige barnevernet og Flekkefjord kommune tar en gutt ut av et trygt og utviklende barnevernsopplegg, tiltross for at gutten selv mener det vil føre ham inn i rusproblemer igjen. - Gutten min fikk problemer på skolen som 16-åring. I stedet for å styrke ressursene rundt gutten den gangen, ble han plassert på en institusjon der han utviklet rusproblemer. - Jeg var redd for å sende han avsted, fordi hans problemer handlet om skole, adferd og angst. Kommunen lovte at han ikke skulle plasseres sammen med rus-ungdom, men det var nettopp det som skjedde. De som skulle være guttens vern sviktet totalt. (Avisen Agder 12.11.08)

Erfaringer som foreldre til et barn med psykiske problemer
Kan foreldre våge å søke hjelp når et barn får problemer eller gjør hjelpen bare vondt verre, samtidig som man risikerer å miste barnet? Innsendt bidrag. (09.11.08)

Fratatt Morgan fordi han var for fet
Som 13-åring ble Morgan Ekelund flyttet til fosterhjem fordi han var for tykk. Nå er han tilbake hos sin mor Lo, 20 kilo tyngre. (VG 06.10.08)

Få barnevernsbarn klarer seg
Fem prosent av alle under 37 år i Norge i 2005, nesten 121 000, har fått hjelp av barnevernet, viser ny undersøkelse. - Det går ikke så veldig bra for svært mange av barnevernsbarna, sier forskerne Sten-Erik Clausen og Lars B. Kristofersen i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Bare tre av ti barnevernsbarn klarer seg bra som voksne. (Aftenposten 15.04.08)

13 år og isolert på skolen
En autistisk 13-åring undervises av to voksne på skolen, og har ingen kontakt med andre elever. Fostermoren fortviler over situasjonen. – Jeg vil advare folk mot å bli fosterforeldre uten å ha en skriftlig avtale på å få den hjelpen og de ressursene barnet trenger, sier fostermoren. (Sandefjords Blad 21.11.07)

Autisme
Vi er besøkshjem for en gutt som har fått diagnosen autist, Jeg må si at vi er utrolig skuffet over systemet som arbeider rundt denne familien. Av Geir Frode Bråtner. (Utdanning 15.11.07)

Fortviler over hjelpetilbudet
Roald Kvamme har kjempet i flere år for at sønnen hans skal få de hjelpetiltakene han har krav på. Han mener personer med Aspergers syndrom møter liten forståelse i hjelpeapparatet. - Gutten taklet ikke overgangen fra barne- til ungdomsskolen Som 15-åring begynte han å ruse seg på piller. Atferdsproblemene ble snart så alvorlige at barnevernet ble koblet inn. Siden har sønnens tilværelse vært en runddans mellom rus og ulike institusjoner. - Det var en lettelse da han endelig fikk en diagnose. Vi trodde at han da ville få hjelpen han trenger. Men situasjonen har i stedet forverret seg, mener faren. (Bergens Tidende 05.11.07)

Foreldre redd barnevernet
Mange foreldre som sliter med ungdom med atferdsproblemer tør ikke ta kontakt med barnevernet (Nrk Troms og Finnmark 05.11.07). Kommentarer. (Redd Barna Våre)

Når barnevernet svikter
Finnmark Dagblad har blitt kontaktet av foreldre som i dag kjemper en desperat kamp for å få hjelp til sine barn, som misbruker narkotika (Finnmark Dagblad 10.02.07). BR: Barnevernet svikter! Det skyldes ikke ressursmangel, som noen hevder. Etaten forbruker store ressurser på meningsløse "tiltak", samtaler og journalføring mens problemene vokser. Barnevernet er feilslått; det er tuftet på feilslått ideologi. Ytterligere ressurstilgang vil utelukkende øke dets skadeverk.