Staten mishandler barn

 

Samlemapper:

Dramaet på Hauka skole
11 mai 2007 ble et brødrepar hentet av politiet fra Hauka skole i Midtre Gauldal. (Samlemappe)

Rystet over barnevernets opptreden
Denne saken demonstrerer normal barnevernsopptreden: Barnet som skal flyttes blir krenket på det groveste foran skolekamerater og andre, av de menneskene som samfunnet har gitt mandat til å ivareta "barnets beste". Med makt blir barnet dratt ut av klasserommet, og truet inn i en ventende bil. Både barnet og de som er vitne til hendelsen er maktesløse overfor maktorganet barnevernet. (Samlemappe)

Vindafjord-saken
(Se filmklippene)

MultifunC-modellen. Nok et statlig eksperiment
Det statlige barnevernets storsatsing MultifunC har vist seg å bli et gedigent pengesluk. Nå er det også avslørt at MultifunC er et rent eksperiment med barn og unge; modellen er ikke utprøvd noe sted i verden. (Samlemappe)

Overvektig jente må i fosterhjem
(Samlemappe)

Gambia-saken
(Samlemappe)

Innesperret på Øvsttunsenteret
En 16 år gammel jente med psykiske problemer er innesperret på Øvsttunsenteret. (Samlemappe)

Barnevernsinstitusjonen Toftes Gave på Helgøya
(Samlemappe)

Barne- og ungdomshjem
Se de ulike barnehjemmene

Overgrepssaken i Hadeland og Land tingrett
En nå 17-årig pike har anmeldt eier og leder av en barneverninstitusjon for seksuelle overgrep. Overgrepene skal ha funnet sted høsten 2002 da jenta var 15 år og bodde i institusjonen. (Samlemappe)

Barnevernsansatt misbrukte 12-årig gutt
En 42-årig barnevernsansatt er tiltalt for seksuelle overgrep mot en gutt som han hadde oppfølgingsansvar for. (Samlemappe 03.04.04)

Kautokeino-kvinne fratatt barna på vei til skolen
(Samlemappe)

14 år gammel jente i kirkeasyl
(Samlemappe)

Overgrep mot taterne i Norge
(Samlemappe)

 

Enkeltartikler:

 

Jente flyttet rundt 13 ganger
I Haugesund har barnevernet flyttet rundt på en jente 13 ganger i løpet av et drøyt år (P4 18.05.09). Hør lyd

– Loven tillater å låse barn inne
Regjeringen fastslår at barnevernet kan holde barn innelåst i perioder. I løpet av 2009 kommer nye tvangsregler, som skal være klarere. (Varden 09.05.09)

17-åringens femte sykehusjul
En 17-årig jente fra Bergen feirer sin femte jul på en psykiatrisk akuttpost på Haukeland Sykehus. Hun er i barnevernets varetekt, og har bodd på sykehuset siden hun var tolv år. (Bergens Tidende 23.02.09)

Barnevernsbarn får ikke nødvendig skolegang
Får mangelfull eller ingen undervisning. (Aftenposten 03.11.08)

Få barnevernsbarn klarer seg
Fem prosent av alle under 37 år i Norge i 2005, nesten 121 000, har fått hjelp av barnevernet, viser ny undersøkelse. - Det går ikke så veldig bra for svært mange av barnevernsbarna, sier forskerne Sten-Erik Clausen og Lars B. Kristofersen i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Bare tre av ti barnevernsbarn klarer seg bra som voksne. (Aftenposten 15.04.08)

Vi stoler blindt på staten
En debatt om statens rolle i samfunnet er under oppseiling. Bravo. Men begrepene vi bruker er avslørende. Hva betyr "statsløst"? Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap, Universitetet i Oslo. (Aftenposten 29.09.07)

Ba om hjelp - fratatt barna
Foreldrene så at de hadde problemer og ba barnevernet om hjelp. Det fikk følger de aldri hadde drømt om. (Tv2 09.09.07)

Økt bruk av tvang
Bruken av tvang på barneverns-institusjoner i Nordland øker. I fjor ble det brukt tvang 127 ganger, mot 69 ganger året før. (Nrk Nordland 21.03.07)

- Omsorgssvikt av barnevernet
Et søskenpar fra Bodø har siden desember i fjor vært plassert i fire ulike hjem, i påvente av et permanent fosterhjem. Advokat Terje Stifjell mener at dette er omsorgssvikt fra barnevernets side. (Radio3 27.11.06)

Innesperret av barnevernet
Jenten (16) sliter med alvorlige traumer etter sex-overgrep. Barnevernet har sperret henne inne sammen med kriminelle og rusmisbrukere. Psykiatrien har ikke noe tilbud til henne. (Bergens Tidende 06.10.06)

Utsatt for overgrep
12 ungdommer i barneverninstitusjoner sier de har blitt utsatt for seksuelle overgrep, ifølge ny rapport. (Aftenposten 06.06.06)

”Jag misshandlades i mitt fosterhem”
Det finns massor av historier från misshandlade barn. (Aftonbladet 24.05.06)

- Rene Gestapo
- Politiet og barnevernet opptrådte i reneste Gestapo-stil da de brøt seg inn og fratok ei mor de to barna sine. Det hevder advokat Øistein Schjønsby. (Nrk Hedemark og Oppland 22.04.06)

- Har mistet kontroll over de lovløse barna
Barnevernsbarn raner med kniv og banker opp tilfeldige ofre. - Vi har et kjempeproblem, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård. I dag går politiet i møte med barnevernet for å diskutere mulige løsninger. Partene skal drøfte hva som er problemet og hvor stort det er. For politiet er problemet uansett så stort at de nå velger å si klart ifra. - Vi har rundt 30 barnevernsbarn på listen som går igjen hos oss. Utviklingen vi har sett den siste tiden er tragisk, sier Losnegård. (Bergens Tidende 13.03.06)

Følger ikke opp barnevernsbarn
Ni av ti kommuner gir ikke barnevernsbarn den oppfølgingen de har krav på, viser tilsynsrapportene fra fylkesmennene. (Kommunal Rapport 25.01.06)

Henrik (16): - Vondt å se bildene
- Aldri mer, lovet politikerne etter at Henrik (12) ble hentet med makt av politiet hjemme hos faren. Fire år senere lurer Henrik på hvor løftene ble av. (Nettavisen 24.11.05)

Overgrep ved mottak
Den 13-årige jenta som hadde søkt asyl alene i Norge ble gravid med voksen miljøarbeider. Da graviditeten ble kjent for asylmottakets ledelse, "oppjusterte" de hennes alder slik at hun kunne ta abort. (VG 09.09.04)

Vil ha to års fengsel for overgrep
Barnevernet hadde godkjent og oppnevnt ham som støttekontakt for de to barna han har innrømmet å ha forgrepet seg på. (Aftenposten 10.06.04)

Familie stevner svensk kommune
Foreldre og 2 barn stevner Askersund kommune i Sverige for utrolige 80 millioner svenske kroner. (Sfm 09.02.04)

Sterke reaksjoner etter oppslag om 13-årig i svenske Småland
- Dette er et horribelt tilfelle som bør prøves for domstolen etter Menneskerettkonvensjonens artikkel 3 – Torturparagrafen, sier professor Marianne Skånland i en kort kommentar. (Samfunnsmagasinet 07.02.04)

Barnevern med motsatt effekt
Barnevernet gir barn og unge med adferdsproblemer institusjonstilbud de ikke aner effekten av. Mange barn går fra vondt til verre. (Dagsavisen 14.11.03)

Unik dom fra 1955
Den 62 år gamle østfoldingen sitter på en unik dom fra 1955. Her blir en voksen fritidspedagog dømt til tre år og en måned i fengsel for seksuelt misbruk av en rekke mindreårige gutter. (Sarpsborg Arbeiderblad 14.11.03)

15-åring innesperret
En 15-åring holdes innesperret på sjette måneden, fordi barnevernet og psykiatrien krangler om hvem som skal hjelpe ham. (VG 20.08.03)

Barnevernet brukte håndjern
Barnevernet fikk hjelp av fire uniformerte politimenn som ankom i to politibiler. De brøt seg inn på 14-åringens rom, satte på ham håndjern og tok ham med seg til et fosterhjem. (VG 16.10.01)

Høyere dødelighet blant fosterbarn
Barn i fosterhjem løper større risiko for å dø før de fyller 18 år enn andre barn. (Aftenposten 31.07.01)

Hentet barnet uten å varsle foreldrene
En mor og far fra Eidsberg fortviler etter at barnet deres på tre år brått ble hentet av barnevernet. Foreldrenes advokater reagerer sterkt på fremgangsmåten til barneverntjenesten i Eidsberg. (Smaalenenes Avis 28.12.00)