Oppdragelsesanstalten Lindøy i Rogaland

 

Siden 1887 har det vært drevet oppdragelsesanstalt for umulige gutter på Lindøy. På den tiden ble ungene boende på øya i årevis.
Det drives fortsatt oppdragelsesanstalt på øya. Med nye "metoder" og kortere opphold videreføres overgrepene mot barn. Her kan en umulig 9-åring bli holdt borte fra familien og jevnaldrende i opptil et halvt år. Isolasjon er åpenbart en av torturmetodene som skal tvinge barn til å oppføre seg som folk.
 

Kler av og kroppsvisiterer barna
Barnevernsinstitusjonen Lindøysenteret får krass kritikk for å utsette barna for ydmykelser og krenkelser. (Nrk Rogaland 27.01.09)

Barnevernet flytter fra Lindøy
Siden 1888 har ungdom med spesielle behov bodd på Lindøy. Nå blir det slutt. (Stavanger Aftenblad 20.12.06)

Lindøy-dokumentar uønsket i Sola-skolen
Avviste Lindøy-film uten troverdig forklaring, hevder Den kulturelle skolesekken. «De tre ungdomsskolene i Sola avlyste visningen av «Små kjempers øy» av Jørgen Tjemsland fordi de ikke ønsket at elevene skulle få kjennskap til innholdet i filmen.» (Stavanger Aftenblad 22.01.06)

Filminstituttet: - Varmt, vennlig og for ungdom
- For oss er dette en pussig sak. Skolene har selv bestilt opplegget, det er forsvarlig lagt opp fra Rogaland fylkeskommunes side og filmskaperen Jørgen Tjemsland er selv lærerutdannet. (Stavanger Aftenblad 22.01.06)

Storm rundt Lindøy
Det stormer virkelig rund Lindøy for tiden, men det er i Rogaland de største bølgene går. I februar i år ble det i Samfunnsmagasinet skrevet en oppsiktsvekkende artikkel om skolen på øya. (Telemarksavisa - TA 24.11.05)

- Ble utsatt for overgrep daglig
Ni år gammel ble Odd Gjøran Urner Olsen plassert på barnehjem på Lindøy utenfor Stavanger. Mandag ble han rasende da han så det han kaller et glansbilde om stedet, i den TV2-sende dokumentaren «Små kjempers øy» om barnehjemmet på Lindøy. (Telemarksavisa 24.11.05)

Ekstravakter på Lindøy
Jørgen Tjemsland tok ekstravakter på Lindøy da han studerte fjernsynsproduksjon på Høgskolen. (Rogalands Avis 21.11.05)

Roy André vil hjem til mor
Roy André (12) har en drøm - å oppføre seg så bra at han får flytte hjem til mor. (Nettavisen 21.11.05)

Oppdragelse og straff
Hvis du ikke er snill.
Det er mange som gjennom årenes løp har blitt truet med deportasjon til Lindøy. (Stavanger Aftenblad 16.11.05)

- Vi tok det seriøst
– De sakene som har kommet opp på Lindøy mener jeg vi har tatt på en seriøs måte, og knyttet til oss profesjonell hjelp, sier Jan Erik Gjerde. (Rogalands Avis 06.09.05)

Fakta om Lindøy
Om Lindøy-institusjonens historie. (Rogalands Avis 03.09.05)

Fakta om barnehjemsbarna
I fjor høst avdekket Rogalands Avis overgrep på barnehjem i Stavanger. Over 130 personer i Stavanger mener seg utsatt for misbruk, mishandling eller omsorgssvikt mens de var under offentlig omsorg i Stavanger. (Rogalands Avis 03.09.05)

- To medelever misbrukte meg
- Hvis jeg ikke hadde vært på Lindøy, hadde jeg aldri vært den jeg er i dag, sier Ronny H. Danielsen, som nå krever erstatning for å ha blitt misbrukt som elev på Lindøy. (Rogalands Avis 03.09.05)

Avviser anklage
Den ene personen som utpekes som overgriper, tilbakeviser påstanden. (Rogalands Avis 03.09.05)

Taus eksrektor
Gunnar Tønnesen, som var rektor på Lindøy i perioden Ronny H. Danielsen hevder å ha blitt misbrukt, nekter å la seg intervjue om overgrep på spesialskolen. (Rogalands Avis 03.09.05)

Flere mener seg misbrukt
Minst åtte tidligere Lindøy-elever vil trolig kreve erstatning for misbruk, både av medelever og ansatte, samt mishandling og omsorgssvikt. (Rogalands Avis 03.09.05)

Lindøygata
Litt mere om Lindøys historie. (Stavangerguiden 21.03.05)

Biskop Ernst Baasland med alvorlig stigmatisering av barn og unge
Biskopen reiste ut til de fordømte barna på Lindøy og slo fast at man ikke skal ta dem på alvor for "de er ikke som barn og ungdom flest". Av Rune Nilsson. (11.02.05)

Produksjonsstøtte til filmen om Lindøy
Som én av åtte dokumentarfilmer (blant 60 søknader) får Sydvest Films "Lindøy - håpets øy" produksjonstilskudd fra Norsk Filmfond, se www.filmfondet.no (Sydvestfilm 31.01.05)

Biskopen møtte dagens Lindøy-barn
Etter en time med fagprat og mat, ba biskop Ernst Baasland om å få treffe barnevernsbarna som bor på Lindøy i dag. (Stavanger Aftenblad 26.01.05)

Tilbake til Lindøy:
- Himmel og helvete.
Gabriel Werner Johansen har et smertefullt gjensyn med Lindøy, 40 år etter at han forlot spesialskolen for vanskelige gutter. Kameraten Helge Bratthammer har bare gode minner. (Stavanger Aftenblad 13.01.05)

Skal ikke avvise noen ofre
Gutter som ble sendt til Lindøy krever å bli en del av granskingen av barnehjem og spesialskoler. Det varsler advokat Anne Kroken, etter at fylkesmann Tora Aasland vil granske misbruk og mishandling helt fram til 1993. (Rogalands Avis 29.12.04)

Sendt til Lindøy
For born i Stavanger har Lindøy i mange år vore synonymt med den verste trussel og straff. Lindøysenteret er Stavanger sitt svar på Bastøy. Senteret ligg på ei lita øy femten minuttar med båt frå Stavanger. Det store kvite trebygget var opprinneleg ein oppdragelsesanstalt for "vanartede og forvildede gutter", og den store skrekken var å bli sendt Lindøy. (NRK 04.12.00)

Kompetansesenter
"Stortinget har vedtatt å slå sammen Senter for atferdsforskning og Lindøy skole til et kompetansesenter. ... Kompetansesenteret har vært uten elever i lengre tid." (Fra Stortingets spørretime 19.10.94)
BR: Rent bortsett fra spørsmålet om hvordan barn og ungdom egentlig har det isolert på Lindøy, ser det også ut til å være nok et eksempel på at man legger planer som knapt har realitet.

-------


Klart for årets Lindøyfestival
Underholdning på Lindøy.