Henninen-saken


Fakta i saken:
19. mars 2007 forsvant 13-årige André Henninen fra en barnevernsinstitusjon i Horten. Gutten skulle senere samme dag overføres til et beredskapshjem. Totalt 6 personer er pågrepet av politiet mistenkt for å stå bak "bortføringen" av 13-åringen, deriblant guttens mor og mormor. André Henninen meldte seg for politiet søndag 8. april. Det er ingenting som tyder på at André Henninen ble holdt tilbake fra barnevernsinstitusjonen mot sin vilje, eller at det er benyttet tvang eller vold mot gutten.
11. april tilstår guttens mor og mormor at de har medvirket til å tilbakeholde 13-åringen fra barnevernet. De er siktet etter straffelovens paragraf 216 om barnebortføring, som omfatter å ha deltatt i bortføring av et barn og for å ha holdt det skjult for den som har omsorgen for barnet.

Kommentar: Det er sjokkerende og avslørende at en mor kan bli fengslet og tiltalt for å hjelpe barnet sitt bort fra en barnevernsinstitusjon, en institusjon barnet selv har forlatt. Skal man akseptere at det å hjelpe sitt eget barn på denne måten kan betegnes som "bortføring", må man samtidig akseptere at barn er statens eiendom, slik barn var statens eiendom i østblokk-stater og i Nazityskland; den som redder sitt barn bort fra barnevernets tilfeldige tiltak blir behandlet som en kriminell, tiltalt og straffet.

Situasjonen er alvorlig for familier som får oppmerksomhet fra barnevernet, statens kontrollorgan med barnefamilier. Når det er fattet vedtak om omsorgsovertakelse, det gjelder også akuttvedtak, så er det for sent å verge ungene sine. I denne saken demonstrerer staten sin uinnskrenkede makt: den som redder sitt barn bort fra barnevernets "omsorg" (om denne er dokumentert å være aldri så mangelfull) blir behandlet som en kriminell, fengslet og tiltalt. Det gjelder også dem som måtte hjelpe unge som er på flukt fra barnevernet.
 

#

Nytt januar 2009:
Fem dømt for bortføring av 14-åring
Alle de fem tiltalte er funnet skyldig i bortføring av en 14 år gammel gutt fra en barnevernsinstitusjon i Horten i 2007. (VG 12.01.09)


Desember 2008 - fra rettssaken:

- Mormor gjorde rett i å hente meg
13-åringen som fikk hjelp av mormor til å rømme, følte seg psykisk knekt av forhold som i et fengsel. Han tror at rømningen reddet ham fra å skade seg selv. (Tønsbergs Blad 17.12.08)

– Ville bort fra Borre
Den 13-årige unggutten gjorde hva han kunne for å slippe unna Borre Akutt. (Gjengangeren 17.12.08)

Ble gjemt på loftet
Mens 13-åringen ble skjult på loftet i åtte timer, prøvde mormoren og moren å finne ut hva de skulle gjøre. I går forklarte den nå 15 år gamle gutten fra Drammen hva som skjedde den dagen han rømte fra barnevernet i Horten for halvannet år siden. (Drammens Tidende 17.12.08)

Gutten ville rømme
I dag forklarer den nå 15 år gamle gutten fra Drammen hva som skjedde da han som 13-åring forsvant fra barnevernsinstitusjonen i tre uker. - Jeg ville rømme. Jeg
orket ikke være der lenger. Jeg ville bare hjem til mamma, sier gutten. (Drammens Tidende 16.12.08)

Angrer ikke bortføringen
Bestemoren som bortførte barnebarnet fra barnevernsinstitusjonen angrer ikke. – Det reddet livet hans, sier kvinnen. (Tønsbergs Blad 15.12.08)

Familie tiltalt for bortføring
Fem personer står tiltalt for bortføring av en 13 år gammel gutt. (Nrk Vestfold 15.12.08)

– Nødrett, planlagt av gutten, sier moren
Ingen av de fem tiltalte i kidnappingssaken på Borre erkjente straffskyld. De påberopte seg nødrett for å redde 13-åringen fra barnevernet. (Gjengangeren 15.12.08)

#

Har rømt mange ganger
Den brannsiktede 16-åringen som forrige uke rømte fra barnevernet, har rømt mange ganger tidligere. (Drammenes Tidende 12.12.08)

Bortført med nødrett
En mor som bortførte sin sønn fra en barnevernsinstitusjon mener at hun handlet i nødrett. (Tønsbergs Blad 27.03.08)

Saken utsatt for andre gang
Fem personer er tiltalt for å ha kidnappet en ung gutt. Blant de tiltalte er guttens mor og bestemor. Saken ble utsatt i 11-tiden onsdag for andre gang. (Tønsbergs Blad 26.03.08)

Bestemor i retten for kidnapping
En bestemor møter i dag i retten tiltalt for kidnapping av sitt barnebarn fra barnevernet. (Gjengangeren 26.03.08)

I retten for bortføring
Onsdag over påske starter rettssaken mot de fem personene som er tiltalt for å ha bortført og holdt en 13 år gammel gutt skjult i mars - april i fjor. (Jarlsberg Avis 18.03.08)

MYRD BUDBRINGEREN!
Folk, der er så uhyre kloge som professor Bing burde anvise veje til at undgå og berigtige overgrebene i stedet for at henrette budbringeren, der fortvivlet forsøger at gøre opmærksom på den blodige uret, der er overgået ham og hans kære. Kommentar av forfatteren Else Sommer. (19.01.08)

Hof-dame med grove nett-angrep
Personer i barnevernet, Jarlsberg avis, og eks-mannen til kvinnen som skal møte i retten tiltalt for å ha kidnappet sin egen sønn får alle “så øra flagrer” på diverse nettsteder. – Anmeld det, sier jusprofessor Jon Bing. (Jarlsberg Avis 18.01.08)

Mor og bestemor tiltalt
Det er tatt ut tiltale for fem personer i forbindelse med bortføring av en 13 år gammel gutt tidligere i år. (Gjengangeren 28.11.07)

Mor og mormor tiltalt
To kvinner er tiltalt for å ha bortført en 13 år gammel gutt fra Drammen i mars i år. (Nrk Buskerud 11.08.07)

Kidnappingssak ferdig etterforsket
– Saken er nå sendt til statsadvokaten. Vi har skrevet enn innstilling om å tiltale seks personer, sier politijurist Lise Dalhaug Øhrling. (Jarlsberg 10.05.07)

- Overspill fra politiets side
Advokat Bjørn Haugen mener politiet handlet helt feil da de tok ut siktelse mot mor og bestemor i saken om den bortførte 13-åringen fra Drammen. (Drammens Tidende 12.04.07)

Seks siktet for bortføring
Enda en kvinne er siktet for å ha deltatt i bortføringen av en 13 år gammel gutt i Vestfold. I alt seks personer er nå siktet. (Nettavisen 12.04.07)

Mor og mormor tilstår bortføring i Horten
To kvinner som er siktet i saken, har onsdag tilstått å ha bortført en 13 år gammel gutt fra Vestfold. (VG 11.04.07)

Holdt skjult i Akershus
Politiet mener 13-åringen som forsvant fra en barnevernsinstitusjon ble holdt skjult i Akershus. (Nrk Vestfold 11.04.07)

Erkjenner å ha skjult 13-åring
Tre personer har nå erkjent å ha holdt en 13 år gammel gutt fra Drammen skjult i tre uker. (Drammens Tidende 11.04.07)

Løslatt etter avhør om bortføring
Vestfold-politiet har løslatt to kvinner og en mann i 60-årene som er siktet for å ha medvirket til å holde en 13-åring skjult i nesten tre uker. (Drammens Tidende 11.04.07)

Tre personer pågrepet for å holde 13-åring skjult
Vestfold-politiet pågrep tirsdag ytterligere tre personer, to kvinner og en mann i 60-årene, og siktet dem for å ha medvirket til å holde en 13-åring skjult. (Drammens Tidende 11.04.07)

Tre nye personer pågrepet for bortføring av 13-åring
Tre nye personer er pågrepet og siktet for å ha bortført 13-åringen som har vært savnet i Horten. (VG 10.04.07)

Moren og mormoren i nye avhør
Etter at de tre personene i 60-årene har innrømmet delaktighet i å skjule 13-åringen fra Hof, ble moren og mormoren utsatt for nye politiavhør i dag. (Jarlsbergs Avis 10.04.07)

Tror 13-åringen ble instruert
13 år gamle André Henninen som meldte seg for politiet i Oslo i går ble holdt skjult av voksne, mener farens advokat. (Nrk Buskerud 09.04.07)

Savnet 13-åring meldte seg for politiet
En 13 år gammel gutt som har vært savnet i Horten i tre uker, meldte seg søndag kveld for politiet i Oslo. (VG 09.04.07)

Savnet 13-åring meldte seg for politiet
Den 13 år gamle gutten som har vært savnet i Horten siden midten av mars, meldte seg søndag for politiet i Oslo. (Gjengangeren 09.04.07)

– Barn har krav på ekstra vern
I den nye Vær Varsom-plakaten har Norsk Presseforbund skjerpet anonymitetsvernet for barn. I familietvister, barnevernssaker eller rettssaker skal identiteten som hovedregel ikke røpes, heter det i paragraf 4.8. (Namdalsavisa 09.04.07)

Mener moren må løslates
Den 13 år gamle gutten som har vært savnet fra en barnevernsinstitusjon i Horten siden midten av mars, meldte seg søndag kveld for politiet i Oslo. Nå krever advokat Bjørn Haugen at guttens mor blir løslatt fra varetekt. (Jarlsbergs Avis 09.04.07)

Fantastisk fengsling
Så kom meldingen om at politiet ville ha guttens mor og mormor i varetektsfengsel i 4 uker. Av Marianne Haslev Skånland. (Redd Barna Våre 08.04.07)

Flukt, og hjelp til flukt, fra paradis straffes strengt
Her er altså en mor og en bestemor ARRESTERT for det som ganske åpenbart er HJELP til sitt barn/barnebarn. Av Marianne Haslev Skånland (Redd Barna Våre 04.04.07). Se også: Straff anvendt mot barn, foreldre og hjelpere ved flukt fra barnevernet.

Stiller seg uforstående til pågripelsen
Guttens mor nekter for å ha hatt med bortføringen å gjøre. (Jarlsbergs Avis 04.04.07)

Fengslingskjennelse i løpet av dagen
Politiet har nå anholdt både mormoren og moren til den savnede 13-åringen fra Hof. De ble fremstilt for fengsling i Tønsberg onsdag formiddag – med begjæring om fire ukers fengsling. Forsvarerne begjærte løslatelse. Kjennelse kommer i løpet av dagen, får jarlsberg opplyst. (Jarlsbergs Avis 04.04.07)

Mormor og mor til 13-åringen tatt
Politiet har nå anholdt både mormoren og moren til den savnede 13-åringen fra Hof. De ble fremstilt for fengsling i Tønsberg onsdag formiddag – med begjæring om fire ukers fengsling siktet for å ha holdt den savnede 13-åringen fra Hof skjult, skriver Jarlsbergs Avis. (Øyene 04.04.07)

13-åring kidnappet eller på flukt av eget ønske?
Saken om 13-åringen André Henninen som er helt forsvunnet, er underlig, slik som den fremstilles av 13-åringens far og hans talsmann. Trolig er hans fremstilling skjev. Det later til å ligge en barnefordelings-konflikt bak. Av Marianne Haslev Skånland. (Redd Barna Våre 31.03.07)

- Tror noen holder ham skjult
En 13 år gammel gutt har snart vært borte i to uker. Nå kommer faren med en innstendig oppfordring til dem han mistenker holder sønnen skjult. (VG 29.03.07)

André, 13 - spårlöst försvunnen
Vad har hänt med André Henninen, 13? Pojken från norska Horten försvann spårlöst för en vecka sen. Nu söks han i Sverige. (Expressen 26.03.07)

Etterlyser savnet 13-åring
Har vært borte fra Horten siden mandag. (Dagbladet 21.03.07)