Kampen om nettet

 

Hvem skal ha makten over internett i fremtiden? Kontrakten for kontroll av domenestrukturen utløper neste år, og både stater, forretningsinteresser og ikke minst det sivile samfunn har viktig interesse i hva som skjer videre.


Kampen om nettet
På Høyden, Nettavis for Universitetet i Bergen, 07.11.2005


I BarnasRett spør vi oss: Hvordan blir vår ytringsfrihet berørt hvis myndighetene i ett eller flere land skal bestemme?

Forståelsen av ytringsfrihetens betydning for ofrene for barnevernet og andre grupper som rammes av offentlige overgrep, er ikke spesielt høy i vårt land. Både FO's leder Randi Reese, den forrige barne- og familieministeren Laila Dåvøy, og sterke krefter i det politiske liv og i byråkratiet ønsker å kriminalisere offentliggjøring av faresignaler om barnevernet - faresignaler som legges ut på internett som advarsel til nye potensielle barnevernsofre. Disse mektige instanser kjører på for å sette munnkurv på varslerne, og ser ikke ut til å skjønne at når det allerede er slått fast at å forby offentliggjøring i dag ville være i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjon EMK's artikkel 10 om ytringsfrihet, så er det å vedta ny lovgivning med et slikt innhold også i strid med EMK, som Norge har sluttet seg til og dermed forpliktet seg til å overholde.
 

Angrep på ytringsfriheten

Barnevernsansatte henges ut på internett
Gruppen til Familiens Selvstendige Rett publiserer navn på personer som er tilknyttet barnevernet på en eller annen måte, og som har opptrådt krenkende mot klienter. Sånt blir det reaksjoner av. (Samlemappe)

- Svartelisting bør ikkje vere lov
Det seier leiar i Fellesorganisasjonen, Randi Reese (NRK 10.08.05)