Kriminalitet


Barn og unge som er under barnevernets "omsorg" er stadig vekk på rømmen fra sine omsorgsbaser, og en stor andel av barna utvikler kriminell atferd mens barnevernet har hånd om dem. Mange skrives ut av barnevernet med voldsdommer i bagasjen når de er 18 år gamle.
Voksne som har vært under barnevernets "omsorg" gjenfinnes i volds-, rus- og kriminalitets-statistikker.

Se også Narko hos barnevernet

 

14-åring stjal 24 biler på ett år
Politiet fortviler over 14-15-åringer fra Kristiansand som begår biltyverier, narkotikaforbrytelser og innbrudd uten at de kan reagere. - Dette er gutter i 14 -15-årsalderen som er institusjonsplassert i hjem i regi av barnevernet, forteller politistasjonssjef i Randesund, Odd Nordmo. (Kristiansand Avis 21.08.09)

17-åring stjal åtte biler
Ungdommen er under barnevernets omsorg, og mye av kriminaliteten har skjedd under rømninger fra institusjonen han har vært plassert på. (Haugesunds Avis 30.06.09)

To 15-åringer pågrepet etter Harkmark-innbrudd
Politiet har pågrepet to beboere på en avdeling under barnevernsinstitusjonen Skjærgårdskollektivet. De to guttene har innrømmet forholdet og lagt alle kort på bordet. – Det var dessverre et utslag av misnøye og frustrasjon over livssituasjon og behandlingen de får under barnevernet i en annen avdeling av Skjærgårdskollektivet som har vært utslagsgivende. (Lindesnes 22.06.09)

Mordbrannsiktet har rømt
- Sønnen min er villig til å møte i retten og eventuelt ta sin straff. Han rømmer fra barnevernet, ikke fra den handlingen han har gjort, sier guttens mor. (Adresseavisen 06.06.09)

Elleve år og narkoman
Gutten er bare 20 år gammel. Han har vært narkoman i ni år, brukt amfetamin i fem år og heroin siden han var 17. Gutten ble plassert på fosterhjem da han var fem og har aldri hatt noen stabilitet rundt seg. 20-åringen er straffedømt fire ganger for narkotika- og vinningsforbrytelser. Han er bøtelagt en rekke ganger. (Avisa Nordland 26.05.09)

Truet med å drepe barnehjemsleder
En av guttene som er tiltalt for barnehagebrannene er også tiltalt for å komme med en trussel om å skyte en avdelingsleder på et barnehjem der gutten var plassert i en periode i fjor. (Drammens Tidende 06.05.09)

– Tvang og press er årsaken til barnehagebrannene i Drammen og Nedre Eiker
Forsvarer legger skylden for 17-åringens oppførsel på manglende oppfølging fra barnevernet. Han mener det er årsaken til barnehagebrannene. (Drammens Tidende 06.05.09)

17-åring på rømmen slo seg vrang
Oppførte seg truende mot ansatte i barnevernet. (Haugesunds Avis 05.05.09)

Krever svar etter «Tortursaken»
Fylkesmannen i Rogaland og Hordaland håper å ha svar innen mai på hvorfor det gikk så galt med barnevernsbarna. Alle de seks mindreårige i «Tortursaken» var under barnevernets tilsyn da overgrepet skjedde i desember i fjor. (Haugesunds Avis 22.04.09)

Væpnet aksjon på barnevernsinstitusjon
Like etter klokka to i natt rykket væpnet politiet ut til en barnevernsinstitusjon på Garder i Vestby. (Østlandets Blad 07.04.09)

20 ran i regi av barnevernsbarn på tre måneder
I løpet av tre måneder har politiet registrert 20 ran med gjerningsmenn fra et belastet ungdomsmiljø i Grenland i Telemark. (Dagbladet 05.04.09)

14-åring pågrepet for kioskran i Porsgrunn
En 14-åring og en 18-åring er pågrepet av politiet etter at flere personer ranet Narvesen-kiosken ved PP-senteret i Porsgrunn tirsdag kveld. - Den 14 år gamle gutten er overlatt til barnevernet. Han har tidligere vært gjennom en rekke tiltak i barnevernets regi og er godt kjent av politiet fra før. Den 18 år gamle mannen satt onsdag morgen i avhør hos politiet, sier Skei Kostveit. (VG 18.03.09)

Brannstifter på rømmen
Han har tilstått at han sto bak brannene, og sagt at han tente på fordi han var forbannet på barnevernet. Han har mot egen vilje vært under barnevernets omsorg i flere år. (Drammens Tidende 11.12.08)

Torturert 16-åring funnet gjemt under seng
Åtte barnehjems-ungdommer siktet for seksualisert vold og frihetsberøvelse. (Dagbladet 08.12.08)

17-åring på rømmen stjal tre biler
17-åringen var under barnevernets ansvar, men stakk av gjennom et åpent vindu. Ingen merket han var borte. (Bergensavisen 01.10.08)

Turde ikke å møte i retten
Den 16 år gamle barnevernsgutten ble totalt satt ut av å måtte møte som tiltalt i retten. Saken mot ham ble utsatt for at han skal undersøkes nærmere. 16 åringen var bl.a. tiltalt for å ha truet en av de som har omsorgsansvaret for ham med kniv. (Fædrelandsvennen 27.08.08)

Fosterbror forgrep seg mot søster (10)
En nå 18 år gammel gutt er dømt til fengsel for alvorlige seksuelle overgrep mot en datter (10) i fosterhjemmet han bodde i. - Retten anfører at tiltalte er i en vanskelig personlig situasjon. Han er i dag helt uten venner og nettverk, med unntak av barneverntjenesten som har tatt hånd om ham. Han opplever livet som trist og vondt og gir uttrykk for at han er uten håp for framtiden. (Aftenbladet 25.08.08)

Stjal av 13-åringer
Ungdommene som skal ha truet lommebøkene og mobiltelefonene til seg, tilhører en barnevernsinstitusjon i Arendal. (Agderposten 14.07.08)

Mishandlet sau
Den unge gutten, som hører hjemme på en barnevernsinstitusjon, jaget sauene på sjøen før han gikk løs på en av sauene med slag og spark. (Folkebladet 12.07.08)

17-åring raserte barnevernsinstitusjon
En 17 år gammel gutt må sone to måneder i fengsel etter at han knuste og ødela for 160.000 kroner, og drapstruet barnevernsansatte ved to anledninger. (Fædrelandsvennen 15.05.08)

Knivtruet personalet
En 17 år gammel gutt truet personalet på en barnvernsinstitusjon med kniv. (Nrk Sørlandet 08.04.08)

13-åring pågrepet etter innbruddsraid
En 13-åring ble natt til søndag pågrepet etter et innbruddsraid i Skien i Telemark. (Porsgrunns Dagblad 06.04.08)

Gutt (17) bet, skallet, slo og kvalte ansatt
Natt til torsdag brøt det ut bråk på en barnevernsinstitusjon i Porsgrunn. Det oppstod en slåsskamp mellom en 17 år gammel beboer og en av de ansatte. (Telemarksavisa 03.04.08)

15 år gammel jente med 17 lovbrudd
Etter tirsdagens avhør ble det bestemt at den hardt belastede jenta igjen skulle overlates barnevernet som nok en gang plasserte henne på Klokkerhuset. (Telemarksavisa 26.03.08)

Jenter (15) ranet bensinstasjon med kniv
To jenter på 15 år er pågrepet etter at de truet betjeningen på en bensinstasjon på Gråtenmoen med kniv. En av jentene er under barnevernets omsorg. (Telemarksavisa 25.03.08)

- Har ikke tro på å låse unge inne
Fem ungdommer på barnevernsinstitusjon har gjentatte ganger de siste ukene utført en rekke kriminelle handlinger. - Faglig sett har vi ikke tro på å låse noen inne, men savner likevel et regelverk som kan gjøre det lettere. (Telemarksavisa 13.03.08)
Saker fra Telemarksavisa:

Dømt for ran og skade på politi
Fengsel i to år og fire måneder (åtte måneder ble gjort betinget) venter en 18 år gammel kristiansunder (Tidens Krav 22.02.08). Kommentar av "Langora": Denne gutten har fått ruinert både barndommen og familien av barne"vernets" herjinger og dette er kanskje det største maktovergrepet vi noen gang har hatt i Kristiansund/Frei. (R-b-v 23.02.08)