Narko hos barnevernet

 

Samlemapper:

Døde av overdose på barnevernsinstitusjon
En 18-årig gutt døde av et ukjent narkotisk stoff som var tilvirket på barnevernsinstitusjonen «Ungdom i utvikling» i Trysil, hvor gutten bodde under barnevernets "omsorg". (Samlemappe)

Rus og kriminalitet - er det foreldrenes skyld?
Nei, man kan ikke trekke noen konklusjon om at det er foreldrenes måte å oppdra barna på som er årsaken til at de begynner å ruse seg. Årsakene er sammensatte. Ofte er det i skolen det svikter. (Samlemappe)

Psykiateren Sharok Ezazi med barnevernsgeskjeft
Psykiateren, som nå stilles for retten som storsvindler, viser seg å i lengre tid ha holdt seg med barnevernsinstitusjon, hvor han opererer med en av sine pasienter som leder og samtidig stempler denne som alvorlig sinnslidende, og lar en narkotika-misbruker ha oppsyn med en barnevernsklient i hans varetekt. Hvor var barnevernets kontroll? (Samlemappe)

 

Enkeltartikler:

Halvparten av barnevernsbarna har ruset seg
Over halvparten av barnevernsbarna her i landet har brukt rusmidler. (VG 06.06.09)

Problembarn? Eller bare misforstått?
- De siste ukene har det vært flere innlegg om barnevernet på Si ;D. Gledelig lesning, her er min historie om hva barnevernet har redusert meg til. Skrevet av Engstelig g (16). (Aftenposten 23.04.09)

Beskrev barn som var ruset daglig
De omfattende rusproblemene blant barn i barnevernsinstitusjoner var kjent for den øverste politiske ledelsen allerede for to år siden. (Bergens Tidende 16.03.09)

Ble narkoman på institusjon
Han fikk sitt første møte med narkotika på en barnevernsinstitusjon. Nå angrer moren på at de i det hele tatt ba om hjelp. (TV2 Nyhetene 01.03.09)

Bodde på vent i ti måneder
Ida Sekkingstad og venninnen skulle bo på akuttsenteret i to–tre uker. Oppholdet varte i ti måneder. – Det er sant som det har stått i avisen: Det er ingen steder du lærer så mye om rus, så fort, som i barnevernet. Jeg visste ingenting om hasj før jeg kom på Akuttsenteret, sier Sekkingstad. (Bergens Tidende 28.02.09)

- Ministeren må gå
– Dette er så grovt at jeg mener vi snakker om hodet på en statsråd, sier Olemic Thommessen i Høyre. (Bergens Tidende 24.02.09)

Barnevernsbarn bur på hybel utan tilsyn
Ungdom som bur på barnevernshyblar i Sogn og Fjordane og Hordaland bur utan tilsyn, sjølv om dei ikkje er myndige. (Firdaposten 24.02.09)

16-åring satte fyr på institusjonen
Som 13-åring debuterte han med hasj på Øvsttunsenteret. Tre og et halvt år senere brente han ned et hus på sin sjette institusjon. (Bergens Tidende 24.02.09)

Ingen tilsyn med barnevernshybler
De er ikke myndige, står under barnevernets omsorg og har fått sin egen hybel. Hvem fører tilsyn med dem? Ingen. (Bergens Tidende 24.02.09)

Her blir barn voksne på prøve
I et lite rødt hus bor to ungdommer. De har ingen familie hos seg. Ungdommene er barnevernsbarn og bor alene. (Bergens Tidende 24.02.09)

Ungdom doper seg på barneverninstitusjoner
At unge mennesker havner opp i problemer med narkotika både på barneverninstitusjoner og hos fosterforeldre forbauser ikke Åge Simonsen, som er en av de fremste ekspertene på barnevernsspørsmål i Norge. ”Det er gjort flere undersøkelser der man har sammenliknet hvordan det har gått senere i livet med barn som ble tatt fra foreldrene og plassert i fosterhjem, og barn som barnevernet ønsket å plassere i fosterhjem, men likevel, fordi de ikke fant egnede fosterhjem, valgte å få bli boende hos sine foreldre. Flere slike undersøkelser gir et entydig svar. De viser at den siste gruppen barn klarte seg like godt eller bedre enn den gruppen barn som ble fratatt sine foreldre og plassert i fosterhjem,” sier han. (Jan Simonsens blogg "Frie Ytringer" 23.02.09)

– Staten kan bli saksøkt av barnevernsbarn
Staten kan bli saksøkt av barn som blir narkomane mens de er i barnevernets varetekt, mener utekontakt i Bergen, Marit Sagen Grung. (Dagsavisen 23.02.09)

- For enkel tilgang på rus i barnevernet
17 år gamle Kristiane var i barnevernets omsorg da hun mandag ruset seg til døde. Nå innkalles det til hastemøte om rusbruk på barnevernsinstitusjoner. (Tv2 Nyhetene 22.02.09)

Skjerper tilsyn etter dopavsløringer
- Det skal ikke forekomme at barn blir lært opp til å bli rusmisbrukere i barnevernets regi, fastslår ekspedisjonssjef i Barne- og likestillingsdepartementet, Haktor Helland. (Bergens Tidende 22.02.09)

- Lett å få tak i narkotika
Dødsfallet ble en vekker, sier en venninne av 17-åringen som døde etter å ha inhalert lightergass. (Bergensavisen 21.02.09)

Dopdebuterer på barnehjem
Utekontakten i Bergen advarer mot at unge begynner med narkotika på barnevernsinstitusjoner. (Bergens Tidende 21.02.09)

Har lært alt om dop i barnevernet
17-åringen røyker hasj daglig på barnevernsinstitusjonen et sted i Hordaland. - De ansatte vet at vi ruser oss. Det virker som de ikke bryr seg, sier han. (Bergens Tidende 21.02.09)

- Hun hadde livet foran seg
Kristiane (17) døde av en overdose lightergass i Odda. Hennes venninne mener barnevernet sviktet i omsorgen. (Tv2 Nyhetene 19.02.09)

Ungdommer ruser seg hos barnevernet
Politiet mener flere barnevernsinstitusjoner og deres hybler i Trondheims-området fungerer som «rene fristed» der ungdom ruser seg. (adressa 22.01.09)

Opplæring til rus
Ansatte ved barnevernsinstitusjonen står nå fram med navn og bilde og hevder at Skjærgårdskollektivet har vært drevet på en måte som har bidratt til at ungdommene som er plassert der, simpelthen har fått opplæring i rusmisbruk og dessuten har kunnet tilegnet seg grunnleggende kriminelle ferdigheter. (Fædrelandsvennen 04.08.08)

Vil ransake barnevern-ungdom
- Det må være mulig for ansatte på barnevernsinstitusjoner å ransake og kontrollere ungdommer med rusproblem, krever Samarbeidsforum for norske kollektiv. - Det er heller regelen enn unntaket at ungdom med rusproblemer ruser seg på institusjon, sier Terje Turøy, leder for sosialpolitisk forum i samarbeidsforumet og faglig leder i Fossumkollektivet. (VG 07.02.07)

Flere liter GHB funnet på barnevernsinstitusjon
- Som lyn fra klar himmel, sier ledelsen. Ungdom tatt inn til avhør. (Dagbladet 07.02.07)

Beslagla GHB på barnevernsinstitusjon
Politiet i Mandal har beslaglagt flere liter av det livsfarlige narkotiske stoffet GHB på en privat barnevernsinstitusjon. (Adresseavisen 07.02.07)

Fant hasj i fjor høst
I fjor høst tok ansatte ved barnevernsinstitusjonen i Nybergsund beslag i hasj og alkohol. (VG 07.02.07)

Loven hindrer kontroll av barnevernsbarn
Mens foreldre kan straffe barna sine ved å ta fra dem mobiltelefonen, gi dem husarrest og gå gjennom barnerommet ved mistanke om at poden skjuler narkotika, har ansatte ved institusjoner en høy terskel for å gjøre det samme, sier Bjørn Skotaam, som er daglig leder for Stiftelsen Motivasjonskollektivet i Eidsvoll. (Romerikes Blad 07.02.07)

Dødsdop i Skjærgårdskollektivet
Politiet har beslaglagt flere liter av det livsfarlige stoffet GHB på barnevernsinstitusjonen Skjærgårdskollektivet i Mandal. En ungdom er pågrepet og siktet i saken. (Fædrelandsvennen 06.02.07)

- Barnevernsansatte lures trill rundt
Kathrine Bjørsvik var 13 år da hun havnet på barnevernsinstitusjon. Det var der hun ble introdusert for GHB og andre narkotiske stoffer, uten at de ansatte merket noe. (Tv2 Nettavisen 06.02.07)

Tenåringsjenter med daglig dose amfetamin
I går ble fire jenter på 13-14 år tatt med amfetamin. Jentene i amfetamingjengen, hvorav fire kommer fra Oslo og en fra Fredrikstad, var ikke kjent av politiet fra før. Minst en av dem var imidlertid kjent av barnevernet, noe som karakteriserer de fleste barn og unge som bruker harde narkotiske stoffer. - De vi tar med narkotika som er 13 år er nesten uten unntak barnevernsbarn, som vi kaller dem. De er institusjonsbarn som stikker av, sier politioverbetjent Geir Tveit. (Aftenposten 24.08.06)

Sparket og slo 85-årig husvert
Da husverten klaget på hortensguttenes bråk i leiligheten, svarte de med slag og spark. Da politiet kom etterpå, ble leieboerne og to gjester tatt for narkotikalovbrudd. Da politiet kom ble det både ro og en annen stemning. Det var nemlig hortenpolitiets spesialgruppe for narkotikasaker, så de kunne håndplukke de fire i underetasjen og ta dem for narkotikalovbrudd. En 15-årig gutt fra en barnevernsinstitusjon i Horten og ei 19-årig jente fra Horten slapp rimeligst unna. De to hadde "bare" røyket hasj og fikk 3.000 kroner hver i bot for dette. (Gjengangeren 20.04.06)

Narkoman får ikke saksøke
En 22-årig narkoman kvinne ville saksøke kommunen og barnevernet for å ha ødelagt livet hennes. Men tingretten har avgjort at saken er foreldet. (Tv2 Nettavisen 18.01.06)

Drapsdømt: - Barnevernet sviktet meg
«Barnevernet overtok omsorgen for ham, og han ble plassert i fosterhjem og på institusjoner. Han begynte også å ruse seg og kom i konflikt med politiet», heter det i drapsdommen fra Eidsivating lagmannsrett. (Romerikes Blad 20.09.04)

Oppdratt til å leve på trygd
Barnevernet tillot at gutten skulle få drive «normal kriminalitet», bruke nødvendig vold og utvikle seg til en «effektiv og redelig trygdemottager». (VG 09.09.04)

Flere barnevernsarbeidere kriminelle
I dag krever loven at nyansatte i barnevernet skal legge frem en politiattest. Men den bevitner kun at personen ikke har noen seksualdom mot seg. (Agderposten 26.08.04)

Mener barnevernet sviktet datteren
I mai ble "Lene" dømt for narkotikamisbruk, innbrudd og grovt hærverk. Alt utført mens hun har vært under barnevernets vinger. (Aftenposten 19.07.04)

"Barnevern rekruttering til helvete"
De skulle få hjelp til å komme på rett kjøl. Men møtet med barnevernet gjorde bare vondt verre for de trønderske ungdommene. Det viser en ny rapport fra Barnevernets utviklingssenter i Midt-Norge, BUS. (Adresseavisen 10.05.04)

Barnevern med motsatt effekt
Barnevernet gir barn og unge med adferdsproblemer institusjonstilbud de ikke aner effekten av. Mange barn går fra vondt til verre. (Dagsavisen 14.11.03)

- Trenger folk som ikke gir opp
Fylkesbarnevernet i Akershus mener at verken narkotikaforbrytelser eller voldsdommer er til hinder for å ta seg av vanskelige barnevernsbarn. (VG 19.05.03)

Dop-debuterte på institusjon
Hun fikk datteren på 13 tvangsplassert i barnevernsinstitusjon for å få hjelp. Da startet dopkarrieren. (Dagsavisen 28.01.03)

Narkosjokk i barnevernet
Over halvparten av ungdommene i norske barnevernsinstitusjoner har brukt dop. (VG 27.01.03)

Omfattende narkotikabruk på barneverninstitusjoner
Det innrømmer barnevernansatte til Aftenposten. (P4 11.11.02)