Barn og familier på flukt fra barnevernet

 

Har vi norske flyktninger?
Ja, både voksne og barn forsøker fortvilt å komme unna barnevernet.

Når det kjæreste mennesker eier blir angrepet og står i fare for å ødelegges: egen nærmeste familie og samhørigheten med dem, vil de naturlig gripe til forsvar eller flukt.

Mange foreldre fører en fortvilt kamp for å få beholde barna sine sammen med seg. Noen av dem drives til å flytte til andre kommuner for å prøve å få fred. Noen har til slutt ikke sett annen utvei enn å flykte fra Norge. Noen forsøker å gå i kirkeasyl eller leve under jorden. Noen familier prøver å hente sine tvangsfjernede barn hjem. Unge som er under barnevernets omsorg flykter unna sine plageånder, men blir innhentet - og sendt tilbake.

Som ren rutine setter myndighetene inn store ressurser for å lokalisere og pågripe slike flyktninger, både barn og foreldre, og føre barna tilbake i barnevernets tvang. Både foreldre og andre som forsøker å hjelpe barn unna barnevernet, blir ofte satt under straffeforfølgelse. Det gjøres også med ungdom som barnevernet har eller vil ha under tvang, og som prøver å motsette seg denne tvangen ved for eksempel fysisk aggresjon eller motstand.


Samlemapper:

Straff anvendt mot barn, foreldre og hjelpere ved flukt fra barnevernet
(Samlemappe)

Familier som flykter til utlandet
(Samlemappe)

Familier rømmer fra barnevernet
Flere familier som blir forfulgt av barnevernet på hjemstedet sitt flytter til andre kommuner eller utlandet for å redde barna sine. Dette vil barneombudet nå ha en slutt på. (Samlemappe)

Barn og unge flykter fra institusjoner og fosterhjem
(Samlemappe)

Også en form for flukt: De flytter hjem mot barnevernets vilje
(Samlemappe)

14 år gammel jente i kirkeasyl
En 14 år gammel jente søkte tilflukt i Greåker kirke etter at Nord-Troms tingrett hadde besluttet å sende henne til Tromsø og plassere henne i barnehjem. (Samlemappe)

16-åring lever i skjul for barnevernet
- Denne jenta fungerte bra inntil hun kom i barnevernets omsorg for snart fem år siden, sier morens advokat, Vidar Borgersen. Det er tre måneder siden barnevernet meldte 16-åringen savnet - etter at hun rømte fra en barnevernsinstitusjonen utenfor Drammen. (Samlemappe 12.04.05-16.04.05)

 

Enkeltartikler:

Sønnen rømte – moren ble dømt
Sønnen ville ikke være i barnevernsinstitusjonen og rømte til Tyskland. Nå er guttens mor, en 43 år gammel Tønsberg-kvinne, straffet med betinget fengsel i 120 dager for å ha unndratt gutten fra barnevernets omsorg. (Tønsbergs Blad 04.06.09)

Dømt for å ha bortført sin egen sønn
I to måneder var Sarpsborg-kvinnen i 30-årene på flukt fra barnevern og politi med sin egen sønn. Nå må hun i fengsel. (Sarpsborg Arbeiderblad 22.06.09)

Mordbrannsiktet har rømt
- Sønnen min er villig til å møte i retten og eventuelt ta sin straff. Han rømmer fra barnevernet, ikke fra den handlingen han har gjort, sier guttens mor. (Adresseavisen 06.06.09)

Uskyldige Oddbjørn ble dømt for incest og rømte Norge i 13 år
Oddbjørn Kvam (60) rømte fra Norge til et liv som fattig maisbonde på Filippinene. Nå får han 4,6 millioner kroner i erstatning. (VG 28.05.09)

Brannstifter på rømmen
Han har tilstått at han sto bak brannene, og sagt at han tente på fordi han var forbannet på barnevernet. Han har mot egen vilje vært under barnevernets omsorg i flere år. (Drammens Tidende 11.12.08)

Savnet i to uker
En 15 år gammel gutt har vært på rømmen i to uker, etter å ha blitt hentet av barnevernet. (Tønsbergs Blad 05.11.08)

Svensk-norsk par tatt for barnekidnapping
Det norske paret, som er bosatt i Østfold, er pågrepet i Spania, og deres 19 måneder gamle sønn er nå tatt hånd om av spansk barnevern. I Norge har nemlig foreldreparet, han 52 og hun 25 år gammel, blitt fratatt omsorgen for den lille gutten. (Aftenposten 06.10.08)

– Hjelp oss å få henne hjem
Da 17-åringen fikk beskjed om at hun mot sin vilje skulle sendes til en institusjon i Oslo-området, rømte hun. Nå ber mor og mormor Trondheim kommune å gjøre om vedtaket. (Byavisa Trondheim 24.06.08)

Barn på rymmen från behandlingshem
Sedan början av september har ett syskonpar från Filipstad varit på rymmen från det behandlingshem kommunen tvångsplacerat dem på. Barnen rymde i protest mot att satt inlåsta bland unga kriminella och missbrukare. (Svt 04.11.07)

17-åring rømte fra avhør
17-åringen ba om et glass vann og hoppet ut fra tredje etasje på politistasjonen da han skulle avhøres. (VG 18.04.07)

På rømmen med kniv
En 16 år gammel gutt fra Mandal truet med kniv, og løp da barnevernet kom på døren. (Fædrelandsvennen 27.03.07)

16-åring stakk fra Tinghuset
Hoppet ut fra vindu i 2.etasje. (Sarpsborg Arbeiderblad 21.03.07)

Tok sønnen fra fosterhjem
I stedet for å levere sønnen sin tilbake til fosterforeldrene som avtalt sist søndag, tok kvinnen gutten med seg til ukjent adresse. (Altaposten 07.12.06)

Skåner barnet
Vardø sosialkontor håndterer overtakelsessaken. Bård Martinsen er fungerende leder for sosial og barnevern og er kjent med at gutten forsvant etter sist helg. Han vil ikke si noe om saken. – Vil du vite noe om hvordan vi håndterer dette må du snakke med vår advokat Anne Hovde, sier Martinsen. (Altaposten 07.12.06)

Flyktet etter skolefeide
En familie fra Bærum har flyktet til Sverige etter at kommunen ville teste deres hjemmeunderviste barn. (Budstikka 09.02.06)

Har prøvd samarbeid
sier kommunalsjef Wenche Grinderud. (Budstikka 09.02.06)

Bergenser (15) meldt savnet
15 år gamle Nils Andreas Melo (bildet) fra Bergen blir nå etterlyst, etter at han har vært savnet siden 17. desember. (Bergens Tidende 11.01.06)

1200 savnes årlig på Agder
Politiet på Agder får inn mellom 1100-1200 meldinger om savnede personer i året. Mange av dem er barn som har rømt fra institusjoner og fosterhjem. (Fædrelandsvennen 10.01.06)

Fortvilte foreldre leter etter Rebecca (16)
Vibeke Blomsø og Terje Skaalevik har kjørt fra Trondheim for å lete etter datteren Rebecca. Verken foreldrene eller barneverns-institusjonen hun rømte fra har hørt fra henne på ni dager. (Fædrelandsvennen 09.01.06)

- Ikke uvanlig med rømming
Barn som er tvangsplassert i barnevernsinstitusjoner rømmer ofte den første tiden, sier Magnhild Hollund hos Fylkesmannen i Hordaland. (Bergens Tidende 05.01.06)

Stjal seg gjennom Danmark
(Agderposten 03.01.06). Barnevernsungdommer på flukt fra barnevernet stjal seg gjennom Danmark.

Befridde 16-åring med balltre - ble ikke fengslet
Med et lamslått personale som vitner, ble ei 16 år gammel jente mandag kveld hentet ut av barneverninstitusjonen Sveio bufellesskap på Lindøy. (Haugesunds Avis 03.01.06)

Fant rømt 16-åring
Ved 04-tiden lørdag kom politiet over en 16 år gammel gutt som var på flukt fra en barnevernsinstitusjon på Sørlandet (Tønsbergs Blad 03.12.05). BR: Barn som rømmer fra sine foreldre, blir "hjulpet" vekk fra hjemmet av barnevern og politi. Barn som rømmer fra barnevernet, blir tvangstatt av politiet og ført tilbake til dem de rømmer fra.

Smuglet 150 barn
En kinesisk liga er avslørt etter å ha smuglet 150 barn til Norden. Flesteparten er sporløst forsvunnet, og i Norge jobber politiet med å forhindre at flere rømmer fra asylmottakene. - Mange av dem er veldig motiverte til å dra, og vi har fastslått at flere har forsøkt å rømme. Men sammen med barnevern og lokalt politi har vi klart å forhindre at de rømmer. Det er tidkrevende og dyrt å drive kontroll med barna. Det er komplisert å forsøke å holde dem tilbake, for det er jo ikke barna som er de kriminelle her. Myndighetene kan jo ikke låse dem inne, sier Brusgaard (Aftenposten 27.11.05). BR: Norsk barnevern begrenser rutinemessig norske fosterbarns bevegelsesfrihet. Hvis fosterbarna flykter, især hjem til sine foreldre, blir de tatt med makt og igjen ført bort.

Rømt jente
Politiet på Haugalandet er bedt om å holde utkikk etter en 15 år gammel jente som har rømt fra en barnevernsinstitusjon på Sørlandet (Haugesunds Avis 21.09.05). BR: Vi skulle kanskje heller si "flyktet"? Piken skal ikke få komme hjem til Haugalandet. Likevel forstår ikke Norges befolkning at barnevernets "omsorg" er fengsel for barn.

16-åring på rømmen
Hun har rømt fra en barnevernsinstitusjon utenfor Drammen. Nå lever hun i skjul. (Drammens Tidende 12.04.05)

Funnet etter leiteaksjon
Et barn ble funnet i god behold etter en kort leiteaksjon i Bindal i går morges. Leteaksjonen har sammenheng med ei omstridt barnevernssak. (Brønnøysunds Avis 18.03.05)

Stakk frå barnevernet til utlandet
Ein familie frå Sogn og Fjordane flytta frå barnevernet til utlandet utan at lova kunne hindre det. No tek Laila Schult i Vågsøy kommune til orde for å endre lova slik at dei kan ta passa frå foreldre som er under vurdering av barnevernet. (NRK 16.02.05)

Jente (18) dømt for politivold
Den 18-årige jenta hadde rømt fra barneverninstitusjonen hvor hun bodde, men meldte selv fra om hvor hun var. Da politiet kom for å tvangssende henne tilbake til institusjonen, nektet jenta å følge med. Hun både sparket og slo polititjenestemennene. Jenta er nå dømt til 21 dagers betinget fengsel, men slipper bot. (Fædrelandsvennen 02.01.05)

Moren kidnappet barna
To mindreårige barn ble natt til søndag kidnappet av sin mor da de var på helgebesøk hos mormor i Bodø. Moren er etterlyst av politiet i hele Schengen-området. (Avisa Nordland 21.11.04)

Stadig flere på rømmen fra barnevernet
Barnevernsvakten på Trondheim politistasjon jobber under høytrykk med å oppspore barn og ungdom som rømmer fra barnevernsinstitusjoner og fosterhjem. (Byavisa 06.10.04)

Gutter stjal båt og bil
De to guttene hadde vært på rømmen i over seks timer da politiet omsider klarte å stanse dem. - Det er uklart om de vil bli avhørt, ettersom de er under den kriminelle lavalder, sier Morten Stene i Sør-Trøndelag politidistrikt. Barnevernsguttene var på hyttetur på Melandsjø i Hitra sammen med ansatte ved Våre Hjem AS barne- og ungdomshjem i Trondheim da de bestemte seg for å stikke. (Adresseavisen 16.08.04)

Skjulte 16-årig pike på flukt fra barnevernet
- Hun har hatt det utrolig vanskelig i fosterhjemmet. Vi har derfor vurdert dette som en nødrettssituasjon fordi jenta har vært så redd. (VG 02.06.04)

Omsorgsarbeider brakk 14-årings arm
En gutt (14) brakk armen etter et basketak med en omsorgsarbeider. Nå er gutten på rømmen fra barnevernet. (Dagbladet 11.05.04)

Far tiltalt for å ha medvirket til bortføring av datter (16)
Denne pappaen er tiltalt fordi han ikke tvangskjørte datteren (16) tilbake til barnehjemmet hun rømte fra. (VG 27.02.04)

Bortførte eget barn
Onsdag ble en 18 måneder gammel gutt "bortført" av sin egen mor på Hønefoss i Buskerud. (Hadeland 11.02.04)

Mormor frifunnet for kidnapping
Mormoren som var tiltalt for å kidnappet sitt eget barnebarn, ble frifunnet av Gulating lagmannsrett. (Bergens Tidende 22.05.03)

- Ingen garanti mot kidnapping
Kidnapping er en kriminell handling. Barnevernet har ingen mulighet til å forhindre at slikt skjer, sier leder for Barnevernsvakta i Grenland, Knut Lænes. (Telemarksavisa 30.01.03)

Ville søke tilflukt i kirke
En mor med et barn troppet mandag opp i Velfjord kirke, for å søke asyl fra barnevernet. (BA 07.01.03)

Barnejakten på Skjånes
Er det noen av dere som var med på raidet, som kan tenke seg hva de to stakkars ungene følte da de ble overlevert, spør Jilin Dahle, Ski, etter den mye omtalte barnevernsaken i Gamvik. (Finnmarken 19.12.02)

Barnevernet brukte håndjern
Barnevernet fikk hjelp av fire uniformerte politimenn som ankom i to politibiler. De brøt seg inn på 14-åringens rom, satte på ham håndjern og tok ham med seg til et fosterhjem. (VG 16.10.01)

- Ekstrem situasjon
Helse- og sosialsjef Gunnar Toresen karakteriserer hendelsen med 14-åringen som ekstrem. (VG 16.10.01)

«Geir» (14) er på flukt
14-årige gutt fra Hundvåg på flukt fra barnevern og politi etter at han ble lagt i håndjern og fraktet bort fra familien. - Alt jeg vil er å være hjemme med mor og resten av familien min, sier han. (Rogalands Avis 12.08.00)

Ikke kirkeasyl for nordmenn
- Bare asylsøkere får sitte i fred i kirkeasyl. Nordmenn som opponerer mot lovlig fattede vedtak, kan ikke påberope seg denne muligheten, sier justisminister Aud-Inger Aure til Dagbladet. (Dagbladet 23.09.98)